Kamila Pešeková: Prezident Slovenska jako Štúr, Štefánik i Husák dohromady? Kdepak, stačí slušnost

1. únor 2019

Slovenské prezidentské volby, již páté v novodobé historii země, které proběhnou za necelé dva měsíce, dostaly zase o něco konkrétnější podobu.

Pro zájemce totiž vypršela možnost podat přihlášku, a tak je nyní zřejmé, že o nejvyšší ústavní funkci na Slovensku se bude ucházet patnáct kandidátů, z toho dvě ženy.

Kamila Pešeková: Slovenský Donald Trump se jmenuje Štefan Harabin

Štefan Harabin, bývalý šéf slovenského Nejvyššího soudu, později ministr spravedlnosti SR

Necelé dva měsíce zbývají do prvního kola prezidentských voleb na Slovensku.

Teď také začne naplno předvolební boj, který někteří kandidáti zahájili už loni v létě. I když mají formálně všichni stejné podmínky, už teď je jasné, že mezi nimi existuje několik silných hráčů. Mezi takové patří i Maroš Šefčovič, přestože do pomyslného ringu nastoupil jako poslední.

Kandidát vládního hnutí Smer je místopředsedou Evropské komise pro energetickou unii, takže o jeho proevropském založení nemůže být pochyb. Mohl by být dobrou volbou i pro ty, pro které by Šefčovič připadal ve druhém kole v úvahu jako „menší zlo“.

Má sice stejnou stranickou legitimaci jako dlouholetí tahouni Smeru Robert Fico a Robert Kaliňák. On sám ale zdůrazňuje potřebu nadstranickosti prezidentských kandidátů a při pohledu do řad hlavní vládní strany se nikdo další takový nenabízí.

Slovenská nelevicová většina

Kamila Pešeková: Maroš Šefčovič. Povede Slovensko namísto Evropské komise?

Maroš Šefčovič

Dva měsíce před volbou prezidenta na Slovensku je už možná o něco jasnější, koho vyšle nejsilnější vládní strana Smer do boje o nejvyšší úřad v zemi.

Roztříštěná pravice bude mít co dělat, aby přesvědčila voliče a měla vůbec reálnou šanci dostat někoho do druhého kola. Bude zajímavé sledovat, jak ti, co kdysi hlasovali pro dosluhujícího prezidenta Andreje Kisku, na prezidentskou nabídku zareagují letos.

Za jednoho z vhodných kandidátů Kiska uvedl chemika a vědce Róberta Mistríka. Ten před dvěma lety veřejně protestoval proti neprůhlednému rozdělování financí z eurofondů na Ministerstvu školství. Tato závažná obvinění kontroly nakonec potvrdily.

Mistrík se nedávno domluvil s další opoziční kandidátkou Zuzanou Čaputovou, že slabší kandidát z této dvojice odstoupí ve prospěch toho silnějšího. Teď ale není jasné, kdy a jak by k tomu mělo dojít. Advokátka Čaputová odstoupit zatím nehodlá, i když podle průzkumů je ona tím slabším ve dvojici.

Alexander Dubček se měl stát slovenským prezidentem, tvrdí historička

Alexander Dubček v roce 1968

Automobilová nehoda na dálnici u Humpolce před čtvrtstoletím ukončila politickou i životní cestu Alexandera Dubčeka. Hvězdné hodiny své politické kariéry prožíval v roce 1968. V lednu se stal prvním tajemníkem ÚV KSČ, de facto tedy nejmocnějším mužem ve státě. Stal se ikonou pražského jara.

Jejích devět procent by výrazně oslabilo Šefčoviče a posílilo Mistríka. To, co pravici neprospívá, je nejednota, štěpení a rozmělňování hlasů. A to je něco, co ji stálo už nejedno vítězství. Stále totiž platí, že ve slovenské společnosti existuje nelevicová většina.

V souvislosti s prezidentskou kampaní se také objevují komentáře, jaký profil by budoucí hlava státu měla mít a o jaké vzory by se měla opírat. Velmi ze široka to pojal předseda slovenského parlamentu, který mimochodem sám patřil k okruhu potenciálních kandidátů, nakonec se ale nepřihlásil.

Kamila Pešeková

Nový prezident by podle něho měl disponovat láskou k jazyku a národu, jakou měl Ľudovít Štúr, být odvážný jako Milan Rastislav Štefánik, mít ochotu obětovat se jako Andrej Hlinka. Zároveň být lidský jako Alexander Dubček a mít politické zkušenosti Gustáva Husáka. Zkrátka, celý pomyslný slovenský olymp. Pro začátek bude možná stačit, kdy bude naslouchat lidem a dodržovat pravidla.

Spustit audio