K tomu, že by nový prezident Zelenskyj vyřešil zabetonovaný Donbas nebo Krym, jsem skeptický, říká novinář Pazderka

24. duben 2019

Co bude znamenat nástup politikou nepolíbeného televizního baviče do nejvyšší funkce v zemi? Evropa novému prezidentovi Ukrajiny opatrně gratuluje a doufá v pokračování proevropského směřování, ruský prezident zas vzkázal, že se Zelenským jednání neplánuje. Jaký nový prezident bude ve skutečnosti?

Libor Dvořák: Nový ukrajinský prezident Zelenskyj. Co všechno je v jeho silách?

Novým ukrajinským prezidentem se stal Volodymyr Zelenskyj

Co se zdálo na počátku roku být jenom nesplnitelným snem známého a populárního ukrajinského televizního komika, stalo se v nedělním druhém kole ukrajinských prezidentských voleb skutečností.

Josef Pazderka, bývalý zpravodaj ČT v Rusku, který dnes šéfuje serveru Aktuálně.cz, v Interview Plus řekl, že Ukrajinci vítězstvím Volodymyra Zelenského překvapeni až tak nejsou. Spíš si nejsou jisti, kolik se mu z jeho mnoha slibů podaří naplnit.

Co je naprosto unikátní, že „v postsovětském teritoriu proběhly svobodné, férové volby, ve kterých poražený pogratuloval vítězi. Že tady nedošlo k podezření z masivního ovlivňování a manipulování voleb. To je pro Ukrajinu obrovské vítězství samo o sobě,“ myslí si Pazderka. Kdo je to nový ukrajinský prezident? 

„Je víc než jasné, že Zelenskyj byl protestním kandidátem. Proti systému, proti modelu vlády, který ztělesňoval odcházející prezident Petro Porošenko. Teď je otázkou, jak se mu sliby podaří překlopit do konkrétního programu… Sbíral hlasy napravo, nalevo, nahoře i dole a nijak se nevyhraňoval. Už brzy přijdou kroky, které jeho příznivce musí nutně rozdělit,“ odhaduje novinář.

Ukrajina vs. Rusko

Klíčovým protihráčem Ukrajinců je bezesporu Rusko Vladimira Putina. Země je už léta ve válce s Ruskem na Donbasu a šrámy utrpěla i anexí Krymu. Dá se odhadnout, jak se nový prezident postaví ke svému sousedovi?

Neschopný zajíc v pytli napojený na Rusko? Zelenskyj prezentuje nekonkrétní vize, říká analytik

Billborad Petra Porošenka s nápisem: 21. duben, den rozhodující volby

Z nedělní debaty ukrajinských prezidentských kandidátů na stadionu v Kyjevě sešlo. Vítěz prvního kola Volodymyr Zelenskyj se nedostavil a stávající ukrajinský prezident Petro Porošenko o něm řekl, že je to zajíc v pytli.

„Rusko hned na začátku připravilo taktickou past. Od 1. června bude ruský export pohonných hmot na Ukrajinu podmíněn řadou nových restriktivních opatření. Datum koliduje se Zelenského inaugurací, přesto se k tomu bude muset velice rychle postavit.“

Zelenskyj nechodil na předvolební debaty, nevedl klasickou volební kampaň, a tak se jeho názory a první kroky odhadují velmi těžce. „Třeba slíbil reformát Minské skupiny, která rozhoduje o statutu Donbasu a nechce ho dál vidět v neutrálním formátu. Na to potřebuje výraznou podporu ze strany Ruska, a zatím ji nemá.“

Putin Zelenskému ani ke zvolení nepogratuloval a tak si zřejmě „nechává své karty u těla. Už teď mu připravuje nelehké úkoly k řešení,“ myslí si novinář. Může se s příchodem nového muže někam vzájemná nevraživost posunout?  

Konkrétní kroky se očekávají až od lidí, které prezident dosadí do klíčových funkcí, a to od šéfa ukrajinské diplomacie, hlavy parlamentu nebo ministrů nové vlády. Ta tady bude až po říjnových parlamentních volbách, ve kterých oznámilo kandidaturu i nové Zelenského hnutí Služebník lidu (nazvané podle stejnojmenného seriálu). Pazderka je k nějakému posunu konfliktu skeptický.

Zabetonování Donbasu a Krymu

„Zabetonování je trvalé a ani jedna ze stran s tím teď nemá moc sílu sama pohnout. Ze strany Ruska vlastně není ani chuť, byť všechny současné kroky Kremlu vedou k překlopení problému Donbasu na ukrajinskou stranu. Ta by tak totiž nesla obrovskou odpovědnost za zničenou infrastrukturu v oblasti, po které by musely následovat i velké investice. To je věc, která Rusku nevyhovuje a ani se k tomu nechce nijak hlásit.“ A co Krym?

Ivan Hoffman: Ukrajinská skepse, Porošenko a Zelenskyj

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Výsledek prvního kola prezidentských voleb na Ukrajině se obtížně vysvětluje.

Ukrajinská zahraniční politika podle Pazderky nechce, a ani nemůže připustit, že anexi Krymu bere jako hotovou věc.

„Na druhé straně Ukrajinci nemají, bez výraznějšího zapojení mezinárodního společenství, sílu na tom cokoli změnit… Status quo v jednu chvíli začal všem vyhovovat a taky samozřejmě dál platí sankce vůči Rusku. Otázka Krymu se těžko posune dál, pokud se do někdo nezapojí radikálněji. Ale podobnou aktivitu teď tedy nevidím.“

Víc až po volbách...

O Zelenského reálné politické síle se tak rozhodne až po říjnových parlamentních volbách. „Až pak poznáme, jak silný bude v kramflecích i v plnění svých předvolebních slibů.“ Odcházející prezident Porošenko mu ale nic nedá zadarmo a nehodlá se ani stahovat z politiky. Naopak, jejich parlamentní souboj bude ještě hodně zajímavý.

EU a další státy Západu by si přály pokračování reforem. Jakých?

„Jsou to dva směry. Ten první žádá vznik protikorupčních institucí, které by měly dostatek pravomocí obviněné lidi doopravdy stíhat… Pak je to deregulace státní správy, odstranění státních a polostátních monopolů, ze kterých obrovsky benefitují ukrajinští oligarchové. To jsou lidé, kteří se přisáli na politiku a pak netransparentní cestou doslova vysávali obrovské peníze státu,“ dodává Josef Pazderka.   

Víc si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související