Libor Dvořák: Nový ukrajinský prezident Zelenskyj. Co všechno je v jeho silách?

23. duben 2019

Co se zdálo na počátku roku být jenom nesplnitelným snem známého a populárního ukrajinského televizního komika, stalo se v nedělním druhém kole ukrajinských prezidentských voleb skutečností.

Šestým prezidentem nezávislé Ukrajiny se stal Volodymyr Zelenskyj. Jaké jsou příčiny drtivé porážky současného prezidenta Petra Porošenka a co čeká zemi za vlády jeho přemožitele?

Thomas Kulidakis: Křest ohněm nového služebníka lidu na Ukrajině

Herec Volodomyr Zelenskyj, nový ukrajinský prezident

Volodomyr Zelenskyj, herec, bavič a hlavně nová tvář převezme otěže vedení Ukrajiny.

Hlavní hrdina populárního televizního seriálu Sluha lidu, učitel dějepisu Holoboroďko neboli Holobrádek se jednou naštve tak, že se rozhodne vystřídat v úřadu hlavy státu právě fungujícího prezidenta – a ono se to kupodivu podaří.

Seriál je ovšem jen televizní fikce, zatímco jeho herecký protagonista Volodymyr Zelenskyj vstupuje v těchto dnech do politiky zcela reálné. To, co vypadalo jako silvestrovský šprým, tedy oznámení Zelenského prezidentské kandidatury právě v poslední den loňského roku, se zkrátka po necelých čtyřech měsících bezvýhradně naplnilo.

Jaké jsou důvody této zatím skoro neuvěřitelné proměny? Tím základním je bezesporu únava voličů z beznadějně stejné politické garnitury, která nejvyšší patra ukrajinské politiky podle principu „krabice, krabice, hýbejte se“ ovládá už málem tři desítky let.

Jednat s Ruskem

Dalším důvodem je jistě okolnost, že ačkoli Ukrajina v posledních 15 letech zažila už dva mohutné všelidové vzmachy – tedy oranžovou revoluci roku 2004 a Euromajdan z přelomu let 2013-2014 – řadovému Ukrajinci to žádné opravdu průlomové změny v každodenním životě a hlavně v životní úrovni nepřineslo.

Libor Dvořák: Zelenskyj míří na nevýhodu Porošenka

Kandidát na ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj

Současný ukrajinský prezident Petro Porošenko svého soupeře Volodymyra Zelenského vyzval, aby se debata kandidátů před druhým kolem prezidentských voleb odehrála v neděli na největším stadiónu země v Kyjevě.

Naopak – po zmíněných revoltách, do nichž občané vkládali takové naděje, se žádný velký pokrok nedostavil a samotný politický proces spíše znovu a znovu odumíral. A v takových okamžicích elektorát v každé zemi reaguje stejně – dožaduje se nových tváří.

Ta Zelenského je bezesporu velmi sympatická, ale zatím nevíme, co se za ní skrývá. Nejde přitom o to, zda se v jeho předvolební kampani prosadily ruské peníze, zda je jen loutkou v rukou oligarchy Ihora Kolomojského či zda je to jen další z dnes celosvětově tolik frekventovaných populistů – to všechno ukážou následující týdny a měsíce.

Mnohem podstatnější je, zda je v jeho silách to, co národu od počátku roku sliboval: zatočit s korupcí, zastavit palbu v Donbasu, reformovat Minský proces či přímo jednat s Ruskem, potažmo s prezidentem Putinem a nevzdat se přitom ani jediného ukrajinského požadavku, vznášeného k Ruské federaci.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov už mimochodem oznámil, že Vladimir Putin je ochoten se Zelenským hovořit. Zároveň však jako obvykle připomněl, že Rusko není účastníkem konfliktu v Donbasu a k tomu požadoval, aby Kyjev přistoupil na jednání přímo se separatisty. Volodymyr Zelenskyj to v každém případě nebude mít snadné. 

Spustit audio