Ivan Hoffman: Ukrajinská skepse, Porošenko a Zelenskyj

3. duben 2019

Výsledek prvního kola prezidentských voleb na Ukrajině se obtížně vysvětluje.

Vítěz Volodymyr Zelenskyj získal více než 5,6 milionu hlasů, o 2,6 milionu více než druhý Petro Porošenko, a to při relativně vysoké volební účasti 63,5 procenta.

Libor Dvořák: Ukrajinské volby prezidenta – impozantní výsledek Zelenského

Prezidentské volby na Ukrajině

Ústřední volební komise dál zpracovává výsledky včerejšího prvního kola prezidentských voleb na Ukrajině.

Absolutně to nedává smysl v kontextu toho, co se u nás o dění na Ukrajině píše. Porošenko se u nás líčí jako šikovný politik, který Ukrajinu úspěšně vede na Západ od zlého Ruska, zatímco Zelenskyj je líčen jako virtuální televizní šašek, kterého coby loutku vodí nějaký exilový oligarcha.

Zdá se, že buďto máme o situaci na Ukrajině špatné, neboť nedostatečné či zavádějící informace, anebo Ukrajinci při volbě nepoužívali rozum.

Pro pochopení toho, jak Ukrajinci volili, je nezbytné zmínit údaje amerického Gallupova ústavu, podle kterých ze všech zemí světa mají Ukrajinci nejnižší důvěru ve svou vládu. Současné vládě věří pouze 9 procent občanů, a jenom 12 procent věřilo, že volby na Ukrajině budou spravedlivé.

Vystavit účet Porošenkovi

Důvodem, proč 30 procent voličů rezignovalo na výběr z kandidujících politiků, a upřednostnili nepolitika, herce, který politiky pranýřuje a zesměšňuje, je všudypřítomná korupce, dramatická chudoba, vysoká kriminalita a především skepse veřejnosti ohledně schopnosti, či zájmu politiků něco s tím udělat.

Ondřej Soukup: Ukrajinské volby a poloprázdná sklenice

Novinář Ondřej Soukup

V Rusku, Bělorusku nebo třeba Kazachstánu by takové volby, které na Ukrajině proběhly, byly nepředstavitelné. Žádný místní Zelenskyj by se k volbám ani nedokázal zaregistrovat. Zatímco na Ukrajině televizní komik se s vysokou mírou pravděpodobnosti prezidentem může stát. Málokdo to vnímá jako katastrofu. Volodymyr Zelenskyj svou kandidaturu oznámil na Silvestra. Proslavil se rolí v televizním seriálu Služebník lidu, kde hraje učitele, který se náhodou stane prezidentem.

Porošenka, který minule vyhrál volby triumfálně už v prvním kole hlavně díky slibu, že ukončí občanskou válku za pár hodin, dnes mnoho Ukrajinců viní z toho, že na válce vydělává, když ovládá firmy, které pravidelně vyhrávají tendry na výrobu a opravy vojenské techniky, jak v rozhovoru pro iDNES řekl opoziční ukrajinský novinář Ruslan Kocaba.

Navíc proti Porošenkovi demonstrují ukrajinští vlastenci, kteří ho považují za spoluviníka v aktuálním skandálu kolem rozkrádání v ukrajinské armádě.

Volodymyr Zelenskyj má slušnou šanci stát se ukrajinským prezidentem díky tomu, že lidem mluví z duše, ale rovněž proto, že jeho protikandidátem je prezident Porošenko, tedy mimořádně nepopulární politik.

Ivan Hoffman

Protože Ukrajinci mají poloprezidentský systém, ve kterém má hlava státu významné pravomoci, voliči mají důvod přijít i ke druhému kolu a Porošenkovi za to, co s Ukrajinou provedl, vystavit účet.

Nám pak s velkou pravděpodobností nezbude, než se ptát zdejších erudovaných expertů na Ukrajinu, proč si drsnou pravdu o tom, jak to tam doopravdy vypadá, nechávali pro sebe.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio