Libor Dvořák: Ukrajinské volby prezidenta – impozantní výsledek Zelenského

1. duben 2019

Ústřední volební komise dál zpracovává výsledky včerejšího prvního kola prezidentských voleb na Ukrajině.

Jeho průběh a průzkumy před volebními místnostmi však jako na jasného vítěze ukazují na poněkud překvapivého kandidáta – komika a baviče Volodymyra Zelenského.

Libor Dvořák: Ukrajinská prezidentská kampaň a dezinformace

Kandidát na ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj

Předvolební prezidentská kampaň a Ukrajina jde do finále: první kolo voleb se koná v neděli 31. března. Kampaň se nevyhnula trendu volebních procesů posledních let.

Ten podle exit pollů získal skoro třetinu hlasů. Asi 14 procent za ním skončil dosavadní prezident Petro Porošenko a patrně zcela naprázdno vyšla expremiérka Julie Tymošenková.

Opravdu impozantní se zdá být výsledek Volodymyra Zelenského. Tomu totiž některé průzkumy veřejného mínění věštily sice první místo, ale s výsledkem pod 20 procent hlasů.

Tyto prognózy tedy bohatě překonal, stejně jako předpoklad, že voliči podobných kandidátů jsou nestálí a nemusejí nakonec k volbám vůbec přijít. Pokud Zelenského výsledek potvrdí i oficiální sčítání hlasů, bude to znamenat, že mezi Ukrajinci tentokrát vítězí protestní rozhodování a přání skoncovat se starým establishmentem.

Televizní debaty

Ukrajinské volby by teď vyhrál virtuální kandidát Zelenskyj. Je to komik a bavič, ne politik, říká ukrajinistika Víchová

Komik Volodymyr Zelensky, jeden z kandidátů na ukrajinského prezidenta

Už tuto neděli čekají Ukrajinu důležité prezidentské volby. V kampani je pět žhavých kandidátů. Favoritem je ale virtuální kandidát, alespoň to v Interview Plus řekla ukrajinistka Lenka Víchová.  

K tomu samozřejmě patří i současný ukrajinský prezident Petro Porošenko, který v pohnutých časech roku 2014 po anexi Krymu a rozpoutání války na východě země při volbě nového prezidenta pohodlně zvítězil hned v prvním kole. Tentokrát se ještě koncem loňského roku v kandidátských žebříčcích pohyboval kolem 6-7. místa.

Pak se ale přece jen vyšvihl a v tuto chvíli má v ruce také důležitý trumf v podobě podpory gubernátorů a primátorů velkých měst.

Jeho nespornou výhodou je i to, jak umně využívá image vlastenecky uvažujícího státníka, který zemi získal spojence, postavil na nohy armádu a uchránil zemi před ještě brutálnější ruskou agresí.

Ukrajinský prezident Porošenko žádá vyslání policejní mise OBSE do Donbasu

03642598.jpeg

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podmínil místní volby v Donbasu vysláním policejní mise OBSE na východ Ukrajiny. Uspořádání místních voleb je součástí minských mírových dohod. Povstalci přítomnost jakýchkoli ozbrojených kontrolorů odmítají.

Julie Tymošenková při tomto vývoji situace v prvním kole mluvila o exit pollech jako „manipulativních“ a „prodejných. Její spolupracovníci prý provedli svá vlastní šetření před volebními místnostmi a podle těch je na druhém místě nikoli Porošenko, ale právě ona. Teď tedy bude čekat na oficiální výsledky, které v případě prohry definitivně neuzná a zpochybní.

Podle názoru politologů ovšem proti Tymošenkové hrálo hlavně to, že také ona je spojována (a oprávněně) se starou generací politiků – a v zemi je přitom velký hlad po nových tvářích a nových politických vůdcích, kteří u moci ještě nebyli.

Jak do druhého kola? Petro Porošenko prohlásil, že nutné budou televizní debaty. Zelenskyj, který se ničeho takového před prvním kolem nezúčastnil, do toho prý tentokrát půjde.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Zajímavé budou akcenty obou soupeřů: Pro Porošenka je důležitý hlavně vstup země do evropských struktur, Zelenskyj zase ve svém předvolebním programu klade důraz na úkolování státní moci prostřednictvím referend. Uvidíme, co u voličů zabere víc.

Spustit audio