Johnsonovy poslední brexitové plány vyvolávají víc otázek než odpovědí, míní britský tisk

3. říjen 2019

Britský premiér Boris Johnson poslal do Bruselu návrhy na vyřešení irské pojistky. Setkává se ale se smíšenými reakcemi, alespoň v britském tisku.

Čtěte také

Například podle The Guardian se vyhýbá klíčovým problémům. Johnson sice říká, že chce uzavřít dohodu, ale jeho prioritou je získat volební podporu mezi radikálními euroskeptiky, míní list.

Severní Irsko by podle nových návrhů zároveň zůstalo na evropském trhu i v odděleném trhu britském. Problém před sebou tedy Johnson sune do budoucna. Není ani jasné, jestli s takovým řešením bude spokojený Dublin a zbytek Unie, upozorňuje dále liberální deník.

„Johnsonovy plány nepůsobí jako recept na stabilní partnerství s Bruselem, ale spíše jako nepromyšlené kroky. Ty vyvolávají více otázek, než zodpovídají,“ uzavírá Guardian.

Cynický Londýn

Přestože za problémy s irskou hranicí nese zodpovědnost i Londýn, Dublin situace cynicky zneužívá, míní Daily Telegraph. Premiér Leo Varadkar dotlačil Brusel do pozice, ze které se těžko uhýbá. Pravděpodobnost tvrdého brexitu se proto zvyšuje.

„Zatímco Johnson přichází s produktivními návrhy, Varadkar se zahnal do kouta. Řešení patové situace nakonec zůstane na bedrech Dublinu a Bruselu,“ tvrdí konzervativní list.

Čtěte také

Za nerealistické a nefunkční označují Johnsonovy ideje Irish Times. Měly by katastrofální dopad na ekonomiku Severního Irska a ohrozily by mír na ostrově, varuje deník.

„Ať už britský premiér tvrdí cokoliv, celní hranice by vyžadovala kontroly, infrastrukturu a mnohem větší dozor, než tomu je v současnosti. Takové zásahy by byly politicky toxické,“ zdůrazňuje irský deník.

Je podle něj nereálné, aby se Dublin pod takový scénář podepsal. Boris Johnson podle Irish Times musí čekat, že návrh neprojde. Poté zamítnutí využije na domácí politické scéně, odhaduje deník.

Image Čaputové?

Na Slovensku deníky řeší image prezidentky Zuzany Čaputové. Ta by si podle tamních periodik měla dávat pozor na to, s kým je spojována.

Podle listu Pravda je problematická osoba Henriety Hajtové z tiskového odboru prezidentské kanceláře. Ta se na sociálních sítích nevybíravě opřela do organizátorů pochodu za život. Čaputová se o případu dozvěděla v New Yorku a slíbila, že ho vyřeší hned po návratu.

Čtěte také

„Vhodné by bylo, aby prezidentka ukončila s Hajtovou pracovní poměr, respektive aby sama Hajtová dala výpověď. Místo toho začalo disciplinární šetření, které je ztrátou času,“ je přesvědčen deník. Hajtová se sice omluvila, ale lítost podle slovenského listu nestačí. V kanceláři prezidentky po svém vyjádření nemá co dělat.

„Čaputová by se měla zbavit zátěže na své dobré image. Jinak se může zdát, že u svých nejbližších spolupracovníků toleruje nenávist,“ uzavírá slovenská Pravda.

Deník Sme pro změnu řeší, s kým se Čaputová setkává. A míří částečně i do České republiky. Hlavy států Visegrádské čtyřky jsou nyní v Lánech na summitu a podle slovenského titulu se poslední dobou představitelé těchto států schází až moc často.

Sme spekuluje o tom, že ostatní lídři využívají dobrou pověst Zuzany Čaputové k jakémusi očištění. „Sledují strategický záměr, na který by si prezidentka měla dávat pozor,“ varuje list. Čaputová je podle něj natolik proevropská a prodemokratická, že by si měla klást otázku, jestli by se tolik měla stýkat s politiky, kteří mluví o V4 jako o protibruselském bloku.

Víc si poslechněte v audiozáznamu. 

autoři: Martin Matějka , Renata Kropáčková , Adam Musil
Spustit audio

Související