Máme nejen neřízený brexit, ale i neřízeného britského premiéra, tvrdí bývalý předseda europarlamentu Rouček

30. září 2019

Britský parlament zvažuje vyslovení nedůvěry současné vládě Borise Johnsona, která směřuje k brexitu bez dohody s Evropskou unií. Měla by EU přistoupit na kompromis a modifikovat tzv. irskou pojistku, nebo od ní ustoupit?

„Irská pojistka je hlavní kámen úrazu a není jisté, jestli by vše bez irské pojistky britský parlament schválil. Snaha o kompromis na obou stranách je ale základ vyjednávání,“ říká v pořadu Pro a proti ekonom Petr Bartoň.

Vysvětluje, že veškeré dohody jsou pouze dočasné, než se nastaví vše budoucí. „Je to smlouva o rozdělení, o budoucí smlouvě se teprve začne jednat, ale nesmí se o ní jednat do té doby, než Británie z Unie vystoupí.“

To je všechno velice promyšlená póza od Borise Johnsona. Podle něj jediná možná vyjednávací taktika je dokázat opačné straně, že jste dostatečně crazy. Takže jde o poslední hodinu vyjednávání, kde se veškeré dealy nakonec udělají.
Petr Bartoň

Irská stopka je prý otázkou fyzické infrastruktury. „A ta je kulturní otázkou, kterou Britové velmi cítí. Obzvlášť v deštivém severoirském počasí, jakmile máte na hranici budku, tak v ní bude celník a jednoho dne mu můžete vrazit do ruky samopal. A jsme zpátky, kde jsme byli.“

„Je téměř jasné, že jakékoliv prodloužení brexitu, už asi třetí v pořadí, bude v podstatě ukončení celého procesu... Není také nerealistická situace, kdy bude brexit 31. října bez dohody, ale dokonce i bez ministerského předsedy, což bude ještě tvrdší brexit, než si kdokoliv představoval,“ předpovídá Petr Bartoň.

Co na to Irsko?

„Evropská unie od začátku chce nějaké řešení a kompromis. Problém je na britské straně, která za celé tři roky neví, co vlastně chce a jaká by měla být konečná podoba dohody s EU,“ soudí bývalý předseda Evropského parlamentu Libor Rouček (ČSSD).

Vyškrtnutí irské pojistky prý Evropa zvažuje od samého počátku. „Ale tady je problém, že nemůžeme mít dva celní režimy, u nás by to byl třeba jeden pro Čechy a druhý pro Moravu… Hrozí tedy návrat do dob minulých, pokud bude obnovena hranice.“

Podobně jako máme neřízený brexit, tak máme neřízeného britského premiéra. Hrozí, že červené tlačítko tvrdého brexitu zmáčkne, ale co bude dál, nikdo neví. Zodpovědný politik by neměl svou zemi dostat do této pozice. Problém je, že máme britského premiéra tohoto typu a dokonce stejného amerického prezidenta.
Libor Rouček

O irské pojistce se jedná poslední nejméně dva roky, protože je to prý to nejzákladnější. „Zatím řešení nemáme a jsem velmi skeptický, že se řešení irského problému podaří vyjednat během dalších 14 dní.“

„Pokud Británie odejde, tak Skotové vyhlásí referendum o nezávislosti... A je velká pravděpodobnost, že by Skotsko odešlo ze Spojeného království. Nevíme, jakou dynamiku by to mělo na Severní Irsko. Tam sice dnes nikdo nehází zápalné láhve, ale tyto nálady tam neustále probublávají,“ připomíná Libor Rouček (ČSSD).

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák

Související