Joe Biden: Vůle lidu byla vyslyšena. V těchto hodinách, přátelé, zvítězila demokracie

22. leden 2021
Výrok týdne

Jednou z hlavních událostí tohoto týdne bylo uvedení Joea Bidena do nejvyšší politické funkce Spojených států amerických. Biden ve svém inauguračním projevu zdůraznil, že bude prezidentem všech Američanů, a že bude bojovat i za ty, kteří ho nevolili.

46. prezident USA ve svém projevu dál varoval před politickým extremismem a domácím terorismem. Podle něj je nutné ukončit neobčanskou válku, která proti sobě staví republikány a demokraty, venkov proti městům.

Neslavíme úspěch žádného kandidáta ale úspěch principu. Principu demokracie. Vůle lidu byla vyslyšena. Znovu jsme zjistili, že je demokracie drahocenná a křehká. V těchto hodinách, mí přátelé, demokracie zvítězila.
Joe Biden

Ptáme se

Jaký byl Bidenův projev? Splnil požadavky, jaké se na hlavu velmoci kladou? A oslavil jím Biden americkou demokracii?

Čtěte také

Joe Biden mluví o oslavě a vítězství demokracie. Byl jeho projev touto oslavou americké demokracie? Je něco, co byste Bidenovu projevu vytkli? Chybělo něco, co chybět nemělo?

Jak by dopadlo srovnání jeho řeči s inauguračním projevem Donalda Trumpa v roce 2017? Když si vzpomenete, jak mluvívali nejvyšší státní představitelé východního bloku za komunistického režimu, mají v politické kultuře a v rétorice Američané náskok, nebo ne?

Výrok týdne najdete v audiozáznamu. Analyzují autor podcastu Redneck o americké politice, spolupracovník serverů Alarm a Voxpot Matěj Schneider spolu s vedoucí Katedry marketingové komunikace a public relation Univerzity Karlovy Denisou Hejlovou.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související