Jiří Stránský: Skautský zákon v parlamentu, jak by dopadlo hlasování? Mohl by být Václav Klaus skautem?

17. srpen 2017

Ví se o mně, že jsem po mnoho desítek let skautem a že jsem jím byl i v kriminálech a lágrech, v nichž mě moje skautská výchova a zkušenost mnohokrát pomohly se ubránit.

Teď se bohužel nemůžu se skauty příliš potkávat tak, jak bych chtěl - kromě radioaktivity mám v sobě k připomenutí oněch laskavých let třídního boje (či spíš války s obětmi na životech) taky nízkou imunitu proti všemu možnému. Ale víme o sobě a čas od času se sestřičky či bráškové zeptají na nějakou mou zkušenost s obranou proti těm, co se pořád víc vytahují.

Zvláštní je, že právě tihle vejtahové pohrdají vším, co v sobě nese sebemenší moudrost, nadhled, neochotu se chovat stádně. Dnes po ránu mi volal spíš dětský než klukovský hlas, který se mě ptal, jak se mám a že doufá, že dobře.

Po prvních slovech jsem měl maličko podezření, že si to napřed napsal, ale když jsem řekl, že opravdu dobře a že navíc mám radost, jelikož jsem se dozvěděl, že takový ten skautský román Perlorodky, který mají skauti rádi a hrají podle něj hry, bude celý vysílat na začátku podzimu plzeňská redakce DVOJKY, až v poslední chvíli se ovládl a jen začal Týýý… ale vole už neřekl.

Uzákonění skautského slibu?

9. ročník celostátního skautského setkání Obrok 2017 v areálu Bojiště u Trutnova

Honem mi popisoval, že se v neděli vrátil z tábora a že na rozloučenou hráli hru z Perlorodek o tom klukovi, co se v Americe za války Severu a Jihu vydal hledat svého tatínka a že to bylo drsný. Ale krásný.

Mám moc velkou radost, že skautských holek a kluků už je 70 tisíc a že všichni složili svůj slib, že vždycky budou mluvit pravdu a pomáhat druhým, hlavně těm, co už nemůžou dělat všechno, co by chtěli, že budou ctít názory druhých a budou pořád připraveni, kdyby je někdo potřeboval. Že budou ctít názory druhých, a jakmile v nich zazní nějaká nenávist, přiznají se druhým, aby jim od ní odpomohli.

Před pěti či kolika lety vysílala televize mnohodílný pořad nazývající se VZKAZ, v němž moderátor oslovoval ženy a muže všech možných profesí a hlavně s bohatými životními zkušenostmi, co by vzkázali mladší generacím.

Jelikož o mně věděli, co jsem zač a že dokonce mám skautský řád Stříbrného vlka, zeptali se mě, jestli by i teď mohl skautský zákon být odhlasován v parlamentě. Řekl jsem, že určitě, a nakonec jsem taky musel přiznat, že hodně poslanců a senátorů by skautem být nemohlo. Ani tehdejší prezident Václav Klaus.

Možná by tedy mé doporučení jako průvodce volbami mělo mít i onu otázku: zdvihl byste paži pro uzákonění skautského slibu? A snad i sankce za jeho nedodržování?

9. ročník celostátního skautského setkání Obrok 2017 v areálu Bojiště u Trutnova
autor: Jiří Stránský
Spustit audio