Jiří Pehe: Růst popularity nacionalistických stran je trend, který bude pokračovat

17. březen 2016

V Evropě sílí popularita nacionalistických a extremistických stran. Naposledy to ukázaly regionální volby v Německu.

Ve třech německých zemích posílila pravicově konzervativní Alternativa pro Německo (AfD), která vystupuje silně proti migraci. Jaké jsou důvody nárůstu popularity nacionalistických stran?

„Důvody jsou konkrétní a obecné,“ vysvětluje ve vysílání Českého rozhlasu Plus politický analytik Jiří Pehe. Mezi konkrétní důvody řadí například probíhající migrační krizi a nefunkčnost Evropské unie při řešení některých problémů.

Čtěte také

Obecným důvodem je ale hlubší a nebezpečnější problém: rozevírání nůžek mezi velmi rychlou ekonomickou a technologickou globalizací na straně jedné a politikou, která není globalizovaná, na straně druhé, myslí si Pehe.

„Politika v národních státech se snaží lokálními prostředky řešit stále více globálních výzev, k nimž patří i migrace nebo globální oteplování, ale lokální prostředky na to nestačí,“ pokračuje Jiří Pehe. Lokální politika tedy podle něho vypadá bezmocná, což vede k volání po vládě silné ruky.

„Je to trend, který bude pokračovat, protože politika zatím nezvládla to, co zvládla ekonomika – tedy globalizovat se,“ říká Pehe.

Čtěte také

„Doposud byly pravicově radikální strany omezeny na méně vzdělané nebo ekonomicky postižené lidi, ale nyní se stále více připojuje i střední třída,“ jmenuje Pehe další aspekt nárůstu popularizace nacionalistických stran.

Tito lidé mají podle něho pocit, že si politika národních států neumí poradit s některými globálními výzvami. Poradí si s nimi Evropská unie? To si poslechněte v záznamu rozhovoru.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio