Jiří Leschtina: Prezident vzal Rafaje pod ochranu

26. březen 2019

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj, podezřelý z manipulace s desetimiliardovým tendrem na výběr mýta, půjde své kroky vysvětlovat na vládu.

Mohlo by se zdát, že tentokrát mu jde o krk. Vždyť je zcela v pravomoci premiéra, který ho na vládní kobereček povolává, navrhnout jeho odvolání prezidentu republiky.

Petr Hartman: S mýtem nemá Faltýnek nic společného, jen se v něm angažoval

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš.

Policejní vyšetřování podivných okolností soutěže na výběr mýta se týká firmy Kapsch a antimonopolního úřadu. Není to problém Jaroslava Faltýnka.

Přesto Petr Rafaj může spát poměrně klidně. Navzdory tomu, že se podle policejních dokumentů domlouval na ovlivnění mýtného tendru ve prospěch firmy Kapsch s prvním místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Prezident Miloš Zeman má totiž už teď jasno. Jak sdělil deníku Mladá Fronta Dnes, šéfa antimonopolního úřadu odvolá „jedině na základě pravomocného soudního rozhodnutí.“

Petr Rafaj přitom dosud nebyl z ničeho obviněn. Přesto jeho případ už teď zásadně nahlodává důvěru ve významný státní úřad, jehož posláním je bdít nad dodržováním zákonnosti a nestrannosti miliardových veřejných soutěží.

Těžko totiž jinak vnímat fakt, že se Rafaj v době konání mýtného tendru tajně sešel s Faltýnkem a krátce poté antimonopolní úřad zakázal vyhlásit vítěze soutěže a další měsíce bránil podepsání smlouvy s vítěznou společností Czech Toll.

Laťka politické kultury

Ondřej Konrád: Mandát mít, nebo si vzít

Jaroslav Faltýnek

„Chtěl jsem najít řešení nejlepší pro stát. A měl jsem k tomu jako člen dopravní koaliční rady mandát,“ říkal ještě v pátek minulého týdne předseda poslaneckého klubu hnutí ANO.

Samotný premiér Babiš se ještě v červnu 2018 podivoval: „Nechápu, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pořád řeší.“ Zřejmě ho nenapadlo zeptat se své pravé ruky Jaroslava Faltýnka, který podle policie na tajné schůzce Petru Rafajovi vysvětlil, že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch.

A jak napsali vyšetřovatelé v povolení k domovní prohlídce: „Poté začal konat Petr Rafaj kroky, které po něm Faltýnek požadoval.“

Právě podivná role Jaroslava Faltýnka, kterou se mu zatím nepodařilo ani trochu přesvědčivě vysvětlit, může být pro Rafaje záchranou. Vždyť kdyby premiér Babiš teď navrhl odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a nikdo jiný to udělat nemůže, tak by nutně musela následovat otázka:

Faltýnkovo vysvětlení v kauze Kapsch je opravdu bizarní, tvrdí Ferjenčík (Piráti)

Mikuláš Ferjenčík

Parlamentní opoziční strany chtějí, aby se debata o roli 1. místopředsedy hnutí ANO a předsedy klubu Jaroslava Faltýnka vrátila na půdu Sněmovny. Podle poslance České pirátské strany Mikuláše Ferjenčíka jim totiž stále chybí odpovědi na důležité otázky. 

Jestliže premiér odvolává Rafaje kvůli vážnému podezření z ovlivňování výběru mýta, jak potom může zůstat ve svých funkcích první místopředseda strany a šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek?

Pokud by Babiš připustil, že se Rafaj dopustil něčeho z hlediska zákona nepřijatelného, pak těžko může hájit politické přežití Faltýnka, který s Rafajem o vstřícnosti vůči firmě Kapsch mluvil jen pár hodin poté, co se sešel s šéfem její tuzemské pobočky Karlem Feixem. To už totiž notně zavání porušením paragrafu, který zakazuje pletichy při veřejné soutěži.

Celá aféra má pro Andreje Babiše i nepříjemný osobní nádech. Odvolání šéfa úřadu by kvůli podezření z nezákonnosti navrhoval premiér, který sám čelí nikoliv jen podezření, ale už rovnou obvinění ze spáchání dotačního podvodu.

Jiří Leschtina

A pokud by prezident Rafaje odvolal z čela antimonopolního úřadu? Možná by po něm leckdo chtěl vysvětlení, proč mu nevadí, že trestně stíhaného politika máme v čele vlády.

A tak Miloš Zeman pro jistotu zatlačuje laťku politické kultury co možná nejhlouběji: Odvolávat se bude, až pravomocně rozhodne soud. K čertu s pouhými podezřeními, kvůli nimž odstupují nějací pošetilci ve vyspělých demokraciích.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.