Jiří Leschtina: Bureš zůstane Burešem. I jako prezidentský kandidát

18. červen 2022

Poté co bratislavský krajský soud zamítl žalobu pravděpodobného kandidáta na prezidenta Andreje Babiše, že je neoprávněně evidován v archivních svazcích jako agent Státní bezpečnosti, expremiér reagoval bleskurychle. Přispěchal s upozorněním, že soud přece nerozhodoval o tom, zda je, či není zapsán v registru agentů oprávněně.

Bratislavský krajský soud skutečně v souladu s dřívějším usnesením slovenského Ústavního soudu odůvodnil svůj verdikt jen tím, že Babiš neměl žalovat slovenský Ústav paměti národa, ale tamní ministerstvo vnitra.

Pochybné výpovědi

Čtěte také

Jenže šéf hnutí ANO s vypočítavostí sobě vlastní zamlčel jinou zcela průlomovou část judikátu Ústavního soudu. V ní stojí, že příslušníci Státní bezpečnosti nemohou být u soudu považováni za důvěryhodné svědky. Zvlášť když jejich svědectví je v rozporu s písemnými důkazy. A to je přesně případ Andreje Babiše, kterému daly za pravdu dřívější rozsudky krajského i Nejvyššího soudu jen na základě výpovědí dvou jeho řídicích důstojníků. Ti popřeli, že Babiše naverbovali, spolupráci s ním si prý vymysleli a spisy zfalšovali.

Přitom Ústav paměti národa už předložil řadu písemných důkazů. Nejen záznam, ve kterém se píše o průběhu vázacího aktu, či evidenční kartu agenta. Ale i dvanáct různých spisů z pěti míst, ve kterých figuruje Babiš pod krycím jménem Bureš. Včetně záznamu o jeho schůzce s pracovníkem StB v konspiračním bytě. To byla „výsada“, které se dostávalo zvlášť perspektivním agentům.

Je přitom absurdní představa, že komunistická policie zapředla kolem Babiše komplot falšování a mystifikací, do kterého zapojila desítky lidí z různých úřadoven StB. Proč by to dělala zrovna u tohoto řadového, třebaže jistě agilního, zaměstnance podniku zahraničního obchodu? I když je pravda, že zrovna tento její agent to v dalších desetiletích svého života dotáhl docela daleko.

Šance v boji o Hrad

Čtěte také

Expremiér Babiš, zmítající se ve víru předvolební kampaně, sveřepě prohlásil, že se na Slovensku bude soudit dál. Budiž, je to jeho právo. Jeho šance zvrátit ortel, že dobrovolně a vědomě spolupracoval s StB, jsou ale minimální. Zas a znova bude narážet na průlomový verdikt tamního ústavního tribunálu, závazný pro všechny justiční instance: Není možné postavit rozsudek jen na výpovědích příslušníků tajné policie.

Jak ale může soudní vyústění, podle kterého Andrej Babiš zůstává agentem StB, ovlivnit jeho případnou prezidentskou kandidaturu? Důvěrou jeho skalních příznivkyň a příznivců to jistě neotřese. K dobytí Hradu ale bude třeba i hlasů jisté části voličů, kteří mají přece jen citlivější žaludek.

V jejich očích se Babišovy mystifikační tance kolem jeho estébáctví mohou spojit s dalšími kauzami jeho kariéry. Zvláště s drzým a pro veřejnost notně urážlivým lhaním v případě skutečného vlastnictví Agrofertu, maskovaného svěřenskými fondy. Nebo předstíraného vyvedení Čapího hnízda z holdingu kvůli padesátimilionové dotaci, kde obžalovaný Babiš už stojí na prahu soudního líčení.

Jiří Leschtina

To všechno nakonec může vést k růstu čím dál neodbytnějšího pocitu v podstatné části veřejnosti: Hlupáky z nás, Bureši, už dál dělat nebudeš!

Autor je publicista

Spustit audio

Související