O svazky StB se zajímala jen ČSSD. Ptali se mě, jestli je v archivu něco na Babiše, tvrdí Žáček

5. srpen 2019

Nový člen Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) František Bublan tvrdí, že v instituci se dříve vyhledávaly informace na některé levicové politiky. Jak uvedl v Interview Plus, ústav prý vznikl jako bič na levici.

Bývalý ředitel ÚSTR Pavel Žáček (ODS) to ale označuje za nesmysl a politizací ústavu je naopak to, když se v jeho Radě kumulují bývalí politici – Bublan byl poslancem a senátorem za ČSSD a ministrem vnitra v sociálnědemokratických vládách Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka.

Čtěte také

„Pan ministr a jeho předchůdci jsou zodpovědní za to, že se materiály StB zneužívaly proti českým občanům, přestože byly tajné. A zneužívaly je instituce, které vedl. My jsme to dostali pod režim zákona,“ tvrdí Žáček.

„Paradoxem celé situace je, že jediný z politických subjektů, kdo se o ty materiály zajímal i po vytvoření ABS (Archivu bezpečnostních složek, pozn. red.) – když už nikdo nemohl přijít za archivářem a říct si o svazek na podnikatele nebo politika – byli sociální demokraté,“ popisuje údajně běžnou praxi 90. let.

To už nebylo tou tajnou cestou, kdy se zeptali pana ministra, ten se zeptal šéfa tajné služby a ten šéfa archivu. Ten sociální demokrat se musel podepsat, dostal kopie svazku a pak si vyřizovali účty uvnitř strany. Říkám to poprvé veřejně a naprosto zodpovědně. Takhle to bylo.
Pavel Žáček

Po nástupu vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) prý za Žáčkem jakožto bývalým ředitelem ústavu přišli nejmenovaní sociální demokraté a ptali se, jestli v archivu není něco na Andreje Babiše (ANO).

Bublan je nekompetentní

Žáček v Interview Plus dále připomíná, že Bublan byl v letech 2001–2004 ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), „jedné ze zpravodajských služeb, proti které byla naše revoluce (míněno vznik ÚSTR a ABS, pozn. red.), tedy vyvedení archivních materiálů bezpečnostních složek do normálního veřejného archivu.“

Čtěte také

Podle něj to byl právě Bublan, kdo v čele ÚZSI umožňoval zneužívání těchto materiálů bývalými politiky, úředníky a příslušníky tajných služeb. Kritizuje také Bublanovo vystoupení v rozhovoru pro Český rozhlas Plus, ve kterém prý prokázal „maximální nekompetentnost“.

Bývalí sociálnědemokratičtí politici velmi úspěšně suplují komunisty, kteří v Radě být nemohou. A to je případ pana Bublana.
Pavel Žáček

ÚSTR podle Žáčka nedělá to, co by podle zákona měl, a v jeho čele stojí „nedovzdělaní amatéři, kteří mají problémy s využíváním státních prostředků. Už víc než rok je vedení vyšetřováno policií za špatné nakládání s finančními prostředky. Nediplomaticky řečeno, že tam kradou.“

Vyšetřování má podle Žáčka probíhat na základě trestního oznámení podaného Eduardem Stehlíkem na vedení ústavu. Mluvčí ÚSTR Darja Čablová ale uvádí, že policie už víc než rok prověřuje, tzn. nevyšetřuje, trestní oznámení podané Stehlíkem na neznámého pachatele. Případ je stále ve stadiu prověřování, nikdo nebyl obviněn a nebylo zahájeno trestní stíhání.

Žáček si nemyslí, že by ÚSTR byl pod jeho vedením pod vlivem nějaké politické strany. Do Sněmovny se dostal jako nestraník ze 17. místa: „Možná právě i kvůli tomu, že jsem vybudoval ÚSTR.“

Současný poslanec ODS připouští, že ke straně měl ideově vždy blízko. „Ale ne tak, abych premiéru Topolánkovi nosil svazky, jak se tu snažil naznačit pan Bublan. Jestli někdo, tak ministr vnitra, když ho o to pan Gross nebo Paroubek požádali,“ uzavírá s tím, že důkazy o tom by stále měly být v ABS.

autoři: Jan Bumba , ert

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.