Historik Rychlík: To, že Andrej Babiš spolupracoval s StB, mě jako voliče v současné době nezajímá

29. červenec 2019

Profesor Jan Rychlík platí za předního českého odborníka na moderní dějiny slovanských národů. Vyjadřuje se ale i k současným problémům. Když lidé před pár lety diskutovali o Andreji Babišovi, řekl Rychlík, že ho jako voliče nezajímá, co dělal kdokoliv před 25 lety. 

„Každý přečin se po určité době promlčuje. Jestliže je za promlčení vraždy stanovená doba 20 let, tak to, že Babiš spolupracovat s StB (což není třeba složitě dokazovat - jestliže byl na tak exponovaném místě, tak s ní spolupracovat musel), mě jako voliče v roce 2019 nezajímá.“ Dodává ale, že sám ho nevolil.

Pragmatismus versus oportunismus

V loňském roce na konto nestátnického jednání prezidenta Zemana historik prohlásil, že některé názory mění jen lidé bez charakteru.

Jsou lidé, kteří se vyjadřují k dějinám na základě jednoho z dílů majora Zemana, říká Eduard Stehlík

Eduard Stehlík

Vojenský historik Eduard Stehlík se specializuje na novodobé československé dějiny a mnohdy se setkává s různými názory na minulé skutečnosti. S kauzou bratří Mašínů sklidil za svůj postoj, kterým se obou odbojářů zastal, četnou kritiku. „Často se k případům vyjadřují lidé, kteří nemají elementární informace,“ uvádí.

„Každý politik musí mít určitou pružnost názorů, aby mohl reagovat na novou situaci. Není možné vymyslet takovou koncepci, která by pamatovala na jakoukoli situaci, uznávám tedy nutnost určitého pragmatismu,“ vysvětluje a současně poznamenává:

„Každý politik by měl mít ale hlavní linii programu, které se drží. Pokud to nedělá, nejde už o pragmatismus, ale o oportunismus, politikaření a je otázkou, do jaké míry je takový politik opravdu politikem.

K samotnému Zemanovi a jeho nekonzistentním názorům potom uvádí konkrétní příklad prezidentova vztahu k evropské integraci a na druhé straně k Rusku.

„Svobodné“ Rusko

Rusko je podle odborníka na dějiny slovanských národů přes všechny nedostatky nejsvobodnější od doby Petra I. Nedělejme si iluze, není to bolševický režim, který by byl v Rusku nesvobodný. Kromě šesti měsíců prozatímní vlády od únorové do říjnové revoluce nebyla předtím svoboda nikdy a z tohoto hlediska je tam dnes více svobody než kdy v celém 20. století bylo,“ říká.

Naše proruské politiky nechápu.
Jan Rychlík

„Domnívám se, že Rusko není nebezpečné tak, jako byl Sovětský svaz. Nemůže provádět globální politiku a nebo rozpoutat 3. světovou válku. Celkem logicky, to platí pro každou velmoc, je nebezpečné proto, že se snaží získat zpět vliv v oblastech, které patřily Sovětskému svazu. Zde je třeba Moskvě vzkázat, že jakkoli psychologicky nebo lidsky to můžeme chápat, politicky je to neprůchodné a nemůžeme to tolerovat,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pondělním hostem. Jan Rychlík ještě bude mimo jiné hovořit o tom, proč se Češi nikdy neměli lépe než za Rakouska-Uherska nebo proč nevolil Andreje Babiše.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související