Jindřišská věž je jedinečná. Jestli ji církev prodá, srovnatelný objekt už nezíská, soudí ekonom Češka

5. únor 2023

Pražské arcibiskupství prodává Jindřišskou věž v centru města, jednu z nejstarších a nejvýznamnějších památek. Ne každému se ale tento krok líbí. Arcibiskupství chce prodat i některé další zbytné objekty. Proč je to téma?

V roce 2030 ustane přísun peněz ze státní kasy a církev se bude muset uživit sama. Prodej nepotřebných budov je jednou z cest, ale jsou tu pochopitelně i další možnosti. Samotné arcibiskupství teď například hojně investuje a i do budoucna hodlá investovat do nájemního bydlení. V budoucnu prý potřebuje vydělávat půl miliardy ročně.

Čtěte také

„Protože se chovám jako poctivý a odpovědný hospodář, tak považuji rozhodnutí o prodeji za správné a potřebné. Rozhodnutí, že Jindřišská věž nepatří mezi sakrální objekty, ale mezi objekty, které vedeme v tzv. hospodářské činnosti, nebylo moje, ale celé skupiny lidí, která vyhodnocovala rentabilitu našeho majetku,“ nastiňuje generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík.

K prodeji se pražská arcidiecéze prý rozhodla kvůli tomu, že některé budovy, které vlastní v rámci hospodářské činnosti, jí z různých důvodů nepřináší takový zisk, jaký by potřebovala, zároveň ale vyžadují velké investice.

„Například Jindřišská věž vyžaduje v budoucnu nějakou opravu, která se musí zaplatit, a bylo vyhodnoceno, že zrovna do této opravy bychom neměli investovat finanční prostředky, které by bylo potřeba použít spíš v jiné oblasti života církve.“

Transparentní prodej

Ekonom Roman Češka, který pracoval v minulých letech na pražském arcibiskupství, by problém rozdělil do dvou rovin. „První rovina je forma prodeje a tam v zásadě nemám připomínek, protože je to po delší době první objekt, který se prodává transparentně, o kterém veřejnost dopředu ví, že se bude prodávat. Dala se možnost širokému okruhu zájemců, aby se do něj hlásili.“

„Když si z historie vezmu prodej zejména některých zajímavých pozemků v okolí Prahy, které proběhly prakticky bez jakékoliv pozornosti nejen veřejnosti, ale i samotného arcibiskupství, tak si myslím, že to je krok dopředu.“

Čtěte také

„Druhá rovina je otázka, jestli se takové objekty mají prodávat. A tam to má zase dva aspekty. První aspekt je, že v zásadě souhlasím s tím, že zbytných majetků se má církev vzdávat, má je prodávat a nemá se zatěžovat jejich správou. U Jindřišské věže mám otazník, jestli je to skutečně majetek, který by se měl prodávat.“

To je prý spíš jeho občanský pohled než nějaký odborný. „Protože si říkám, je to památka, která má dlouhou historii. Sice dnes neplní žádné církevní kultovní funkce, ale byla vytvořena jako zvonice, jako součást farnosti u Jindřicha a Kunhuty a myslím si, že jestliže ji jednou církev prodá, tak už nikdy podobný srovnatelný zajímavý objekt nezíská,“ soudí.

Přijímají tento způsob hospodaření věřící? A co si o tom všem má myslet sekulární veřejnost? Poslechněte si celou debatu Vertikály v audiozáznamu. Moderuje Lucie Vopálenská.

V Praze začíná kontinentální shromáždění Synody o synodalitě, kterou vyhlásil v roce 2021 papež František. O čem bude jednat? Peruánští biskupové žádají o klid uprostřed násilí a politické krize. Od začátku loňského prosince si totiž protesty vyžádaly na šest desítek životů. Ve francouzském Clermont-Ferrand tento týden proběhl Festival krátkých filmů. A nechyběly ani filmy se spirituální tematikou. Poslechněte si první část Vertikály. Moderuje Adam Šindelář.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.