Je vidět, že ODS je dospělou stranou, když Starosty podržela, říká Martin Schmarcz o kauzách STANu

25. leden 2022

Hnutí STAN pod tlakem opozice mění způsob financování strany a po kritice koaličních partnerů přinutilo Jana Farského, aby se kvůli osmiměsíčnímu stipendiu v USA vzdal poslaneckého mandátu. „Je to tradiční způsob chování STAN, oni prostě takoví jsou, nechtějí riskovat skandály a je to jen dobře,“ říká publicista Jan Urban. „Politika se dělá buď dobře, nebo špatně. A toto byly dvě politické chyby,“ je skeptický komentátor serveru info.cz Martin Schmarcz.

Jan Farský podle něj udělal chybu, protože si vůbec neuvědomil, že by to mohlo někomu vadit. „Nemyslím, že to udělal naschvál, jemu to prostě nedošlo,“ myslí si Schmarcz, někdejší poradce premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka.

Čtěte také

Co se týče sponzorských darů, hnutí podle něj splnilo všechny podmínky tak, jak měly být.

„Kauza vznikla tak, že nějaká firma se po volbách rozhodla poslat STAN peníze, konkurenční firma na ni vyrobila kompro a noviny to otiskly. To se stane. Spíš jde o to, že STAN si musí vytvořit nějaký způsob, jak zvládat krizové PR. Nemyslím, že to je otázka politické kultury, ale politické obratnosti. Musíte umět v té chvíli reagovat. A ne vypadat jako lump. Pro mnoho lidí Starostové budou vypadat jako lumpové. Politika není to, co děje, ale to, čemu lidé věří,“ dodává komentátor.

Jan Urban

Urban připomíná, že hnutí STAN je jiné než tradiční politické stany.

„Uvidíme, co udělá především pětikoaliční symbióza s nejsilnějším partnerem, tedy s ODS, která měla zcela jinou kulturu a zcela jinou historii. Je to manželství, které buď zůstane spolu hodně dlouho, protože alternativou je jen rozpad a politická porážka. Věřím v rozumné uvažování politiků všech pěti subjektů a v to, že budou schopni si tyto věci vyříkávat bez pozornosti médií a skandalizací,“ naznačuje publicista, spisovatel a vysokoškolský pedagog.

Uvidíme, co udělá pětikoaliční symbióza s nejsilnějším partnerem, tedy s ODS, která měla zcela jinou kulturu a zcela jinou historii.
Jan Urban

Také pode Schmarcze je důležitá soudržnost koalice. „Pokud vás koalice podrží, platí to, že média a opozice po nějakou dobu z toho budou dělat aféru a ono to vyšumí. Nejhorší totiž je, když vás podrazí vlastní lidé. A tady je vidět, že ODS je dospělou stranou a STAN podržela. Nedospěle se bohužel zachovali Piráti, kteří jsou partnerem STAN. Ti se naopak na aféře přiživili a ještě na STAN útočili. Bylo to jen chvilku, nicméně bylo to nepříjemné. Pokud se budou strany mezi sebou hádat, bude to nejhorší ze všeho,“ naznačuje komentátor.

Rozjelo to pár Brňáků a dva novináři

Urban připomíná, že se ODS za desetiletí v politice naučila zatnout zuby a ať se děje, co se děje, předstírat, že se nic neděje. Příkladem podle něj může být určení Pavla Blažka na post ministra spravedlnosti.

Čtěte také

„Všichni vědí, že Blažek má v Brně vysoce specifické postavení do šedé ekonomiky i do ne příliš chutných obchodů. Několikrát byl vyšetřován policií, byly zveřejněny dokumenty o jeho velmi nestandardním chování a vždy to dokáže ustát a strana ho podrží. Já věřím, že může ukázat i lidštější tvář. Ale pokud mluvíme o důvěře, ODS se velmi profesionálním způsobem schovává za svůj pancíř, hroší kůži, a pokračuje dál, jako by se nic nedělo. Je to velmi profesionální,“ hodnotí.

ODS se profesionálním způsobem schovává za svůj pancíř a pokračuje dál, jako by se nic nedělo. Je to velmi profesionální.
Jan Urban

Schmarcz upozorňuje, že Blažek nic neprovedl a není z ničeho vyšetřován. „Jaké doklady? Nejsou žádné doklady, doklad je pouze trestní stíhání. Pokud vím, to není. Až bude trestně stíhaný, nepochybně odstoupí. Toto prostě rozjelo pár Brňáků a dva novináři, kteří vidí čínského špiona za každým rohem. A já se nedivím, že ho ODS nestáhla. Nemůžete si nechat odstřelovat lidi na základě toho, že vám někdo o nich něco špatného napíše. To se pak nedá vládnout,“ naznačuje.

Až bude Blažek trestně stíhaný, nepochybně odstoupí. Toto rozjelo pár Brňáků a dva novináři, kteří vidí čínského špiona za každým rohem.
Martin Schmarcz

To je trochu legrační, reaguje Urban. Upozorňuje, že už řadu let jsou zveřejněné dokumenty s podpisem Pavla Blažka, které se podle něj nedají vyložit jinak než jako korupční jednání.

„A nikoho to nezajímá jen proto, že Pavel Blažek je vysoce postavený politik jedné strany. Ale i toto bohužel do české politiky už dlouhá léta patří. Je to integrální součást toho, jak politika v Česku desítky let vypadá, a musíme jít dál,“ dodává.

Hysterická politika

Přesně tato hysterická politika nás dovedla k vládě Andreje Babiše (ANO) a Miloše Zemana, reaguje komentátor.

Čtěte také

„Začali se tady odstraňovat lidé standardních stran a začalo se tvrdit, že je to špatná politická kultura. Proto se zavedla přímá volba. Už to nechci opakovat. Konečně jsem se z toho dostali. Doufám, že budeme mít jiného prezidenta. Doufám, že STAN dospěje a nenechá se tímto způsobem odkráglovat,“ věří Schmarcz.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související