Odjezd Farského do USA? Zdá se to být už za hranou, ale s odstupem bude kritika mírnější, odhaduje politolog Cabada

17. leden 2022

„Nové vládě ublížilo, a budou jí dlouhodobě ubližovat, jiné hlasy uvnitř pětikoalice,“ říká politolog Ladislav Cabada, který je vysokoškolským pedagogem a prorektorem Metropolitní univerzity Praha. „Bylo to hodně vidět v diskusi uvnitř Pirátské strany, která je navíc z logiky věci neuspořádanou, nehierarchickou. V posledních dnech pak zaznívají negativní hlasy, které se týkají například odjezdu poslance Jana Farského (STAN) do zahraničí,“ dodává.

Politolog Cabada, který je zároveň členem Akademické rady TOPAZ, z.s., což je think-tank politické strany TOP 09, tvrdí, že Farského osmiměsíční stipendijní stáž, respektive Fulbrightovo stipendium na univerzitě v Oregonu, je problém.

Čtěte také

„Jen bych rád zdůraznil, že jsme si v tomto státě zvykli, že lidé vedle politické kariéry dělají mnohdy jiné věci. Neptáme se, jestli politik, který je lékař, chodí v pondělí ráno do ordinace nebo provede tři operace týdně. Zdá se nám to dokonce normální, aby se udržoval v lékařské kondici.“ 

„Smířili jsme se s tím, že lidé dělají současně starostu a senátora a tak dále. V tomto konkrétním případě se nám to najednou zdá být už za hranou, ale jestli to za hranou je, bude podle mne ještě diskutováno. Myslím, že i s nějakým odstupem bude tato kritika mírnější,“ uvažuje v pořadu Osobnost Plus. 

Odjezd Farského se nám najednou zdá být už za hranou, ale jestli to za hranou je, bude ještě diskutováno.
Ladislav Cabada

Celá kauza pak podle politologa určitě nové vládě ublížila, zejména jejímu mediálnímu obrazu. „A ten je samozřejmě poměrně podstatná záležitost. Pokud nastupujete jako nová vláda, která chce působit jinak, dávat jiný obraz politiky, prezentovat ji pozitivně, pak to samozřejmě tomuto obrazu ubližuje.“ 

Je to jen balónek či bublina, která se za rok dva bude dávat do souvislosti s novými a systémovými kroky vlády, které v tuto chvíli ještě vidět ani být nemohou, domnívá se Cabada. 

Zemanovi se vrací negativní energie

Letos nás čekají prezidentské volby a konec mandátu Miloše Zemana. Jak se prezident vyrovnává s odchodem Andreje Babiše (ANO) z exekutivy? „Zatím se s tím vyrovnal velice dobře,“ odpovídá politolog. 

Miloši Zemanovi se opět vrací stará energie. Opět i ta negativní.
Ladislav Cabada

„V posledních dnech bylo vidět, že pookřívá. Že se mu vrací stará energie a řekl bych i opět negativní energie. Pozurážel za poslední dva dny v podstatě půlku české politické scény,“ doplňuje.

„Pro prezidenta – pokud mu bude sloužit zdraví, tak jak mu slouží podle jeho soudu v posledních dnech nebo týdnech – to bude rok, který bude využívat pro řadu útoků, řadu preferencí vlastních favoritů v české politice a pravděpodobně také pro to, aby ukázal na svého nástupce. Ať už to bude Andrej Babiš, nebo někdo jiný.“ 

Čtěte také

To, že v tuto chvíli nemáme více jasně vyprofilovaných prezidentských kandidátů pak Cabadu nijak neznervózňuje.

„Když si vzpomenu na volbu v roce 2013, tak jednou z velkých nevýhod Jana Fischera, jako původního favorita volby, bylo, že nastoupil moc brzy a že ji v první fázi přehřál. Trošku mu došly síly a energie. Takže si nemyslím, že by to takto nutně muselo být.“ 

„Pokud by vládní koalice měla svého kandidáta už v tuto chvíli, tak by se musel začít vymezovat proti svým protikandidátům. Nicméně – ještě žádnou oficiální kandidaturu nemáme, dokonce ani od Babiše jsme ji neslyšeli. Takže myslím, že odkládat případnou společnou nominaci je v tuto chvíli i poměrně moudré řešení.“ 

Kandidát pětikoalice?

Jen najít společného pětikoaličního prezidentského kandidáta pak politolog považuje za složitý úkol.

„Je pravděpodobné, že budou volit něco, co bych označil za nejmenší zlo, minimálně společný průnik. Je velká otázka, kdo takovou představu může naplňovat. Buď někdo úplně apolitický, nebo bezvýrazný,“ domnívá se.

A dodává: „Minimálně Petr Fiala (ODS) už ale řekl, že by chtěl silnou politickou figuru. Neumím si představit, že by předseda vlády nehrál dost důležitou roli v případné společné nominaci vládní pětikoalice. Osobně si tak v tuto chvíli nikoho konkrétního ani představit neumím,“ přiznává. 

Je pravděpodobné, že pětikoalice zvolí kandidáta, který bude nejmenším zlem.
Ladislav Cabada

Nejpodstatnější bude dostat se do druhého kola. „Předchozí dvě prezidentské volby nám to dobře ukázaly. Důležitá je totiž právě strategie pro druhé kolo,“ upozorňuje. 

„Zvolit si takového kandidáta, který bude ve druhém kole, bude-li v rozstřelu s Andrejem Babišem, schopen posbírat na svou stranu víc než 50 procent voličů,“ uzavírá politolog a prorektor Metropolitní univerzity Praha Ladislav Cabada. 

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související