V přijímání darů budeme ještě přísnější, než stanovuje zákon, slibuje za hnutí STAN europoslanec Polčák

Mohou za problémy hnutí STAN média? Potřebuje Česká republika novelu zákona o politických stranách, která nastaví tvrdší pravidla pro jejich financování? A končí pro Starosty a nezávislé celá kauza vrácením 3,5 milionu korun? Europoslance Stanislava Polčáka se ptal Vladimír Kroc.

V titulku tiskové zprávy vašeho hnutí se píše: „STAN vrátí mediálně kritizované dary.“ Může za vaše potíže v tomto směru kritika médií?

Čtěte také

Pouze médiím to přičítat nelze. Vezměte si ale, že pokud se podíváte na zákon o politických stranách, tak my jsme skutečně žádný zákon neporušili. Dokonce ani ty firmy nezískaly žádnou výhodu. Všechny naše výroční finanční zprávy, kde jsou dary uvedeny, prošly kontrolou u úřadů i auditora. Doklady jsme měli v pořádku, úřad nám dal jen nepatrné napomenutí, které se týkalo volební kampaně.

Vaše hnutí tedy vrací dary, které mohly být považovány z různých důvodů za problematické. V prohlášení STAN se dál uvádí: „Jsme si vědomi toho, že veřejnost s naším nástupem do vlády spojuje naději na významnou pozitivní změnu politické kultury, a nechceme tuto důvěru zklamat.“ Není na takové úvahy pozdě?

Nemyslím si, že je na to pozdě. Nedošlo k žádnému porušení zákona a my jsme se rozhodli dodržovat přísnější interní pravidla. Pakliže jsme postupovali podle zákona a nestačilo to, tak jediná další cesta je být přísnější, než jak stanovuje zákon. Týkalo se to nepatrného zlomku dárců, kteří podpořili hnutí STAN. Firem, které mají sice českou právní identitu, ale jejich vlastník nebyl dohledatelný nebo nebyl z České republiky, a v tomto případě jsme se rozhodli všechny dary vrátit. Druhý případ se týká trestně stíhaných osob, ale o tom, jestli je někdo trestně stíhaný, když platí presumpce neviny, naše hnutí samozřejmě nemá povědomí.

Předsednictvo pověřilo hlavní kancelář hnutí, aby definovalo přísnější kritéria pro přijímání darů také od fyzických osob. Máte už o tom konkrétnější představu?

Ano, sám jsem tvůrcem směrnice, která by v hnutí měla platit od roku 2022. Dlouhodobě jsme nad rámec zákona zkoumali, jestli firma, která nám dává dar, nepodniká například v hazardním průmyslu a zda zaměstnává lidi v České republice – to kontrolovala naše dozorčí rada. K tomu teď přibudou další kritéria a dárce bude muset poskytnout čestné prohlášení o tom, že není trestně stíhán. Budeme také zkoumat, zdali ta fyzická osoba není zapojena do veřejně propíraných kauz.

Považujete oznámením o vrácení částky zhruba 3,5 milionu korun celou záležitost za vyřízenou?

Nepovažujeme. Je potřeba, aby byla přísnější kritéria včleněna do zákona. Pro voliče by mělo být důležité kdo sponzoruje danou politickou stranu, a my budeme chtít takovou novelu s našimi koaličními partnery projednat.

autoři: Vladimír Kroc , marz
Spustit audio

Související