Je třeba mluvit otevřeně. Korektnost vede k tomu, že se lidé přimknou k extremistům, varuje Kroupa

17. listopad 2021

„Velký problém je tlak na korektní politickou mluvu. Pak se najednou zapomene vyjadřovat obavy, které část obyvatel sdílí. Někdo má třeba strach z Romů, protože má neblahé zkušenosti. Je potřeba o těch věcech otevřeně mluvit,“ míní ředitel společnosti Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa.

Česko si připomíná události 17. listopadu 1989. Ještě před rozedněním přišel položit květiny k památníku na Národní třídě premiér Andrej Babiš (ANO) s ministry Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou. „Pro každého z nás by to mělo být memento, aby žil svůj život tak, aby se nemusel stydět 17. listopadu jít zapálit svíčku na Národní třídu,“ říká Mikuláš Kroupa.

Končícího premiéra v Interview Plus kritizuje za to, že jeho politika byla založena na vlastních ekonomických zájmech. Nebyl ale schopen morálních postojů a gest, například ve vztahu k porušování lidských práv v Číně, Bělorusku nebo na Kubě.

Čtěte také

Místo toho prý společně s prezidentem Milošem Zemanem poklonkovali diktátorským a nedemokratickým režimům.

„Česká republika podle mého soudu má mít tuto roli ve světě: Stát za lidmi, kteří bojují za lidská práva a vzdorují nedemokratickým režimům, právě proto, že takovou zkušenost máme,“ zdůrazňuje novinář.

Kroupa varuje před tím, aby nedošlo k vyprázdnění odkazu 17. listopadu. „Všem bych doporučoval, aby se zamysleli nad tím, co pro ně svoboda a události před rokem 1989 znamenají. Nikdo nesliboval, že nastává ráj na zemi, že nebudou starosti,“ připomíná s tím, že svoboda naopak přináší starosti o živobytí i odpovědnost za vlastní rozhodnutí.

Těžkosti svobody

Zároveň se nestotožňuje s názory, že by se 17. listopad mohl mladým lidem více přiblížit skrze debaty o aktuálních problémech, finanční gramotnosti nebo třeba otázkách genderu.

Čtěte také

„Každého občana této země se prostě 17. listopad týká, protože před rokem 89 by nikdo z nás debatu o genderu a podobně vůbec vést nemohl,“ podotýká s tím, tento den nemá být jen o nostalgickém vzpomínání.

Václav Havel nebo Marta Kubišová jsou podle něj symboly, jež je třeba naplnit tisíci příběhy, které vyprávějí o velikém dějinném zlomu.

„Dětem občas vyprávím nějaký příběh z Paměti národa. O tom, že naši rodiče nežili svobodně a že každý z nás má veliký dar rozhodovat o svém životě. A že i je čeká mnoho složitých a těžkých rozhodnutí,“ dodává.

Kroupa se nebrání ani kritice polistopadového vývoje, je prý ale důležité, co se z ní vyvozuje – někdy totiž snadno sklouzne ke zpochybňování liberální demokracie jako takové.

„Rozumím tomu, když je někdo zklamán. Pustil se odvážně do nějakého podnikání a bohužel to nedopadlo dobře, třeba ne jeho vinou... Ta naštvanost, zklamanost může přivést člověka k různým úvahám, ale to neznamená, že jsou správné,“ upozorňuje.

Pozor na korektnost

Současně má Kroupa obavy i z toho, aby se z debat o lidských právech a právech menšin nestala ideologie, která bude diktovat, jak se má o věcech mluvit a přemýšlet.

Čtěte také

„Velký problém je tlak na korektní politickou mluvu. Pak se najednou zapomene vyjadřovat obavy, které část obyvatel sdílí. Někdo má třeba strach z Romů, protože má neblahé zkušenosti. Je potřeba o těch věcech otevřeně mluvit,“ míní Kroupa.

Podobně prý platí, že ne každá sexuální orientace je v pořádku a že některé identity mohou být pro mladé lidi nebezpečné. „Mluvit o tom korektně může znamenat nebezpečí, že se obsah vytratí. A řada lidí, kteří to cítí jinak a mají strach, se tak přimkne k extremistům,“ uzavírá.

Jaké jsou další plány Paměti národa? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Související