Je pro národ stejnou jistotou jako buddhismus, říká o králi Kambodže publicistka Frajerová, která s ním vyrůstala

15. prosinec 2019

Novinářka a publicistka Blanka Frajerová se ve svých kritikách a článcích věnuje především výtvarnému umění. Jako dítě strávila pět let v blízkosti kambodžského krále, pro kterého pracoval jako vyslanec Československa ve věci stavby rafinérií její otec.

„Byla jsem tam v době zlaté éry československo-kambodžských vztahů.“ říká o svém životě mezi lety 1963 a 1968 host Hovorů a Vladimíra Kroce.

Strach z velmocí, Čechoslováci vítáni

Norodom Sihanuk stál v čele země od roku 1941 do roku 2004, i když od puče na počátku 70. let až do roku 1993 zastával funkci hlavy státu jen formálně.

Čtěte také

„Zhlédnul se v Československu, protože věděl, že ho nemůže ohrozit ani politicky, ani ekonomicky. Bál se velmocí. Byl rád, že Kambodžu vyčlenil z Francouzské Indočíny,“ říká novinářka o tehdejší mezinárodní politice mezi spřátelenými zeměmi.

Sinahuk se kvůli vzájemné ekonomické spolupráci a snaze o prosperitu země učil proto i česky a svého syna Norodoma Sihamoniho v útlém věku poslal na studia do Prahy.

Neznámé informace

Frajerová pracuje na filmovém dokumentu právě oSihamonim. „Je plno věcí, které o něm veřejnost neví. I o tom, jak se dostal do Československa. Je pro svůj národ stejnou jistotou jako budhismus.

Čtěte také

Novinářka popisuje vřelé přijetí štábu současným vedením Kambodže, včetně kontaktu s matkou krále, která si Frajerovou pamatuje ještě jako malou jemnou dívku, kterou zůstala, jak uvádí.

V dokumentu se ale hodlá zaměřit i na problematická a citlivá témata, včetně šikany budoucího krále ostatními spolužáky, jeho panovnickými povinnostmi zkříženou touhu po taneční kariéře nebo celospolečenského dopadu působení Rudých Khmérů.

Progresivní vývoj

Podle Frajerové se Kambodža v posledních desetiletích výrazně změnila. „Už není tak tradičním místem, jakým byla. Především její výstavba je jiná. Rostou tam výškové budovy, expandují zahraniční firmy, život jde dál a vývoj je daleko progresivnější.

Poslechněte si celý rozhovor Vladimíra Kroce s jeho hostem. Blanka Frajerová nechá ještě podrobněji nahlédnout do příprav portrétního dokumentu současného kambodžského krále Sihamoniho.

autoři: Vladimír Kroc , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související