Cestování přináší třikrát větší ekologickou zátěž, než se předpokládalo

11. květen 2018

Podle australských vědců představuje globální cestovní ruch třikrát větší ekologickou zátěž, než se doposud odhadovalo. Výzkumníci z univerzity v Sydney totiž vzali v potaz nejen samotnou dopravu, ale i další faktory spojené s cestováním.

Nový výzkum probíhal celkem čtyři roky ve 160 zemích světa a výsledky ukazují, že samotné cestování spojené se spotřebou energií, jídla a turismem v cílových destinacích se na všech emisích vypouštěného uhlíku podílí až 8 %.

Evropská unie rozdá tisícovkám mladých lidí volné jízdenky na cestování po Evropě

Hlavní nádraží, vlak, cestující (ilustrační foto)

Evropská unie umožní tisícovkám čerstvě osmnáctiletých občanů cestovat po kontinentu zadarmo. Projekt v hodnotě 700 milionů eur odstartuje příští měsíc. Uchazeči budou muset odpovědět na šest otázek z evropských dějin a kultury.

Z dat rozsáhlé studie se dá také vyčíst, kdo nejčastěji cestuje. V rámci své země jsou to podle všeho Američané, Číňané, Němci a Indové. Do zahraničí se zase nejčastěji vypravují obyvatelé Kanady, Švýcarska, Nizozemska a Dánska.

V bohatších zemích v současné době roste poptávka po speciálních poplatcích k letence, které putují k organizacím na výsadbu stromů nebo jinou činnost spojenou s bojem proti znečišťování ovzduší.

Vedle nově stanovených 8 % z cestovního ruchu se na vzniku emisí oxidu uhličitého nejvíce, asi 25 %, podílí výroba energie a tepla. Na druhém místě, kolem 20 %, je pak průmysl a s 15% podílem následuje v celkovém žebříčku doprava.

„To jsou ale globální čísla a kdybychom se podívali jen na Evropu, tak tam by byl podíl dopravy vyšší,“ vysvětluje ekolog Viktor Třebický.

Zjistit vlastní uhlíkovou stopu umožňuje na základě otázek na způsob bydlení, dopravy a životního stylu poměrně nedávno spuštěný web uhlikovastopa.cz.

autoři: Ondřej Ševčík , marz
Spustit audio