Evropská unie rozdá tisícovkám mladých lidí volné jízdenky na cestování po Evropě

7. květen 2018

Evropská unie umožní tisícovkám čerstvě osmnáctiletých občanů cestovat po kontinentu zadarmo. Projekt v hodnotě 700 milionů eur odstartuje příští měsíc. Uchazeči budou muset odpovědět na šest otázek z evropských dějin a kultury.

Informuje o tom server EurActiv.

Evropská unie chce tímto způsobem bojovat proti rostoucímu populismu a zároveň propagovat evropskou kulturu, podotýká server německé stanice Deutsche Welle.

Čtěte takéSlevy na jízdném budou až v září. 'Můžou za to technické problémy,' prohlásil Babiš

Program s názvem „Objev Evropskou unii“ (DiscoverEU) je součástí plánovaného rozpočtu Evropské komise na období let 2021 až 2027. Původní návrh Evropského parlamentu počítal s tím, že volnou jízdenku na vlak obdrží k osmnáctým narozeninám každý občan Evropské unie. To by ale Unii přišlo na 1,6 miliardy eur, což zákonodárci zamítli jako příliš drahé.

Poukaz na cestování po Evropě v hodnotě 255 eur, tedy v přepočtu asi šesti a půl tisíce korun, tak nakonec získá přibližně patnáct tisíc evropských teenagerů. Letos se do programu budou moci zapojit i Britové, jejich účast v příštích ročnících ale bude záležet na výsledcích vyjednávání o brexitu.

Soutěž o jízdenky

Mladí lidé budou muset na internetu vyplnit kvíz o šesti otázkách o struktuře Evropské unie, kultuře, geografii a dějinách. O vítězích soutěže rozhodne porota tvořená úředníky Evropské komise.

Brusel hodlá program propagovat na sociálních sítích. Zaměří se přitom na různé skupiny potenciálních uchazečů, především ale na lidi, kteří by jinak těžko mohli cestovat.

Výherci si budou moci vybrat, které země Evropské unie navštíví. Seznam preferovaných míst budou muset odevzdat společně s přihláškou, výběr ale nebude třeba zdůvodňovat. Mělo by jít o lokality, které jsou kulturním dědictvím, dějištěm významných historických událostí nebo místy se specifickými kulturními hodnotami a tradicemi.

S nápadem poskytnout mladým Evropanům možnost cestovat zadarmo přišel německý europoslanec Manfred Weber. Projekt by podle jeho slov měl mladým lidem ukázat, že „Evropská unie je mnohem více než jen aparát pro tvorbu nových zákonů“.

Weber si přeje, aby byla iniciativa do budoucna rozšířena. „Budeme se i nadále snažit dosáhnout toho, abychom rozsah projektu rozšířili a mohli tak poskytnout příležitost cestovat všem mladým Evropanům,“ dodal Manfred Weber.

Proč ne Erasmus?

Program má ale zároveň řadu odpůrců, kteří kritizují především jeho finanční náročnost. Ale i Evropské fórum mládeže, lobbistická skupina hájící zájmy mladých lidí, považuje rozhodnutí Komise investovat do cestovních voucherů za zklamání.

Podle názoru Fóra by Unie měla raději poskytnout více finančních prostředků na program Erasmus. Projekt mobility vysokoškoláků sice může pro následující finanční období počítat s dvojnásobkem současného rozpočtu, Evropské fórum mládeže ale volá dokonce po desetinásobku.

Ceny mezistátních jízdenek pro osoby mladší 26 let se pohybují v rozmezí 200 až 479 eur, výše se odvíjí od délky platnosti. Nový program Evropské komise umožní mladým cestovat kamkoliv na evropské pevnině i ostrovech, včetně zámořských regionů jako Martinik nebo Guadeloupe, které jsou integrální součástí Francie.

Výherci cestovních voucherů budou moci navštívit maximálně čtyři evropské země a cestovat po dobu jednoho měsíce. Program financuje pouze jízdenky, ubytování a další náklady si mladí lidé budou muset platit ze svého, uzavírá stanice Deutsche Welle.

Spustit audio

Související