Kambodžu od krutovlády Rudých Khmérů osvobodil historický nepřítel

Kambodža si v týdnu připomněla pád Rudých Khmérů. Před čtyřiceti lety vjely do kambodžské metropole Phnompenhu vietnamské tanky, vzpomíná server panarabské stanice Al-Džazíra. Ultrakomunistickému vůdci Rudých Khmérů Pol Potovi se tehdy na poslední chvíli podařilo uprchnout.

Vietnamská invaze byla reakcí na přeshraniční vpády Rudých Khmérů do Vietnamu a zabíjení tamějších obyvatel. Vietnamská armáda svrhla Pol Potův režim celkem snadno, ale Kambodžané se často liší v názoru na to, co následovalo.

Čtěte takéV masových hrobech končili lidé ovládající cizí jazyky, lékaři a učitelé. Kambodža slaví pád Rudých Khmerů

Čtěte takéKambodžský soud vůbec poprvé odsoudil dva bývalé vůdce Rudých Khmerů za genocidu

Někteří považují vietnamskou invazi za osvobození, ale řada dalších má jiné mínění. Například vůdce nyní rozpuštěné opoziční Kambodžské národní strany záchrany Sam Rainsy, který žije v exilu, vidí tuto událost jako začátek okupace historickým nepřítelem Kambodže.

Vietnam ze země odešel až v roce 1989. Před svým odchodem však do jejího čela nastolil Hun Sena, bývalého velitele Rudých Khmérů, který od nich zběhl a pomohl je svrhnout. A premiér Hun Sen stojí v čele kambodžské vlády dodnes.

Po osvobození okupace

Rainsy označuje Hun Sena za vietnamskou loutku, zatímco ti, kteří žijí v Kambodži, zase vůdci opozice vyčítají, že nechápe význam svržení Pol Potova režimu, protože v něm nikdy nežil. Kambodžští politici tak podle Al-Džazíry stále investují většinu energie do bojů vládní strany a opozice a vedou starou občanskou válku, která neřeší problémy patnácti milionů obyvatel země.

Čtěte takéKambodžany mrzačí i miny československé výroby. Na jejich odstraňování chybí peníze

Přední kambodžský politolog Meas Nee nepochybuje, jaký by byl jeho osud, kdyby Vietnamci do země nevtrhli. Jeho rodina byla na černé listině – Rudí Khmérové je zavřeli do „vesnice na převýchovu“ a později je už prý jen chtěli zabít. Říká, že pravda o vietnamské invazi se nachází někde uprostřed mezi „osvobozením“ a „okupací“.

Nee na jedné straně oceňuje, jakou roli sehrála Hun Senova Strana kambodžského lidu při svržení Pol Potova režimu. Zároveň ale říká, že hodně Kambodžanů nemá na následnou vietnamskou okupaci dobré vzpomínky.

Hodně lidí prý raději uteklo do uprchlických táborů v Thajsku, protože se báli, že v Kambodži vznikne další komunistický stát. A nebýt mezinárodního tlaku, Vietnamci by zemi okupovali déle než jen deset let.

Zakázaná opozice

Kambodža se však od pádu Rudých Khmérů změnila k dnešku k nepoznání. Premiér Hun Sen se prezentuje jako zachránce národa a jediný skutečný představitel kambodžského lidu a rád používá výrazy jako „stabilita“ nebo „mír“.

Čtěte takéKambodžská vláda požádala o rozpuštění nejsilnější opoziční strany. Tvrdí, že připravuje převrat

I když se však za jeho vlády zrychlil hospodářský růst, mnoho mladých lidí si stěžuje na nedostatek pracovních příležitostí, rozšířenou korupci a pokračující autoritářství. Premiér je také obviňován z rozsáhlého porušování lidských práv. Díky zdůrazňování těchto nepravostí získala opoziční Kambodžská národní strana záchrany ve volbách v roce 2013 sedm parlamentních mandátů a o čtyři roky později ještě víc v komunálních volbách.

Aby si Hun Sen zajistil vítězství v loňských parlamentních volbách, postavil opoziční formaci mimo zákon a jejího předsedu Kema Sokhu zavřel do vězení kvůli údajnému pokusu o převrat, nicméně toto obvinění je široce zpochybňované.

Sam Rainsy tvrdí, že se do Kambodže vrátí, i když tam i jemu hrozí vězení. Podle něj považují Kambodžané sedmý leden, den výročí svržení Rudých Khmérů, za stále kontroverznější.

Rainsy zároveň připouští, že toto datum ztrácí význam pro mladou generaci – prý stejně jako snaha Hun Sena vystupovat jako zachránce národa. Pro mladé lidi, kteří nikdy nepoznali válku, genocidu ani začátky vládní strany, nemá toto výročí smysl, dodává kambodžský opoziční vůdce pro Al-Džazíru.

Spustit audio