Jde uklízet bez „tvrdé chemie“? „Přidejte na teplotě, času působení, mechanické síle,“ radí ekolog

11. prosinec 2020
Souvislosti Plus

K udržování čisté domácnosti často stačí jen teplá voda a utěrka, a to i v době předvánočních příprav. Ekologický úklid se může vyrovnat agresivní chemii, pokud se provádí správně. „Uklízet ekologicky se snažíme proto, abychom snížili zátěž na životní prostředí. Ale také šetříme naši peněženku, protože ekologický úklid je až na výjimky vždycky levnější,“ popisuje výhody podobného přístupu Petr Ledvina, vedoucí ekologické poradny z institutu Veronica.

Nezanedbatelnou výhodou je také to, že „eko“ prostředky jsou méně nebezpečné pro naše zdraví.

Čtěte také

„U agresivních prostředků hrozí, že můžeme mít nějaký problém, když se jich nadýcháme. Mám roční dítě a když uklízím podlahu jenom teplou vodou, tak se nemusím bát, že do toho vleze a olízne ji. Pokud bych použil nějakou silnější chemii, tak ho budu muset pořád držet nebo někde přivázat, aby se k tomu nedostalo,“ říká s nadsázkou Ledvina.

Jak na to

Je ale možné domácnost udržovat v čistotě i bez použití chemie?

„Podle mého názoru je, protože naše babičky to tak dělaly po generace. Je otázka, čemu říkáme chemie – je třeba jádrové mýdlo chemie, když uvařit mýdlo umí lidstvo tisíce let? Já si myslím, že je reálný úklid bez tvrdé chemie – takové té, co známe z reklamy, že máme denně dezinfikovat toaletu něčím hodně barevným a hodně drastickým, jinak jsme špatné hospodyňky,“ má jasno Petra Innemanová, odbornice na odpady z Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Čtěte také

„Obecně jsou nějaké čtyři faktory úklidu – teplota, čas působení, mechanická síla a chemie. Pokud tu chemii chceme eliminovat, musíme zvýšit ostatní ukazatele. To znamená dát teplejší vodu, nechat činidlo déle působit a více přitlačit,“ vysvětluje Ledvina.

Sám přitom nedá dopustit na horkou vodu a takzvanou švédskou utěrku. Ta totiž, na rozdíl od přírodních materiálů, umí vázat dohromady vodu i tuky. „Běžný úklid bez velkých mastnost a skvrn neznámého původu jde udělat jenom teplou vodu a mikrovlákennou utěrkou. Nemusíme kupovat další zbytečné prostředky,“ říká ekolog a přidává také radu, jak si poradit s větší špínou:

„V případě toalet, umyvadel nebo špinavějších dlaždiček už musíme zapojit ocet nebo kyselinu citrónovou. Ty nastříkáme a necháme působit několik hodin. A samozřejmě musíme uklízet pravidelně – aby slabé kyseliny nebo zásady fungovaly, musíme mít mísu relativně zachovalou – nesmí do ní být zažraná špína po spoustu let.“

Žijeme-li v našem civilizovaném světě, máme k dispozici tekoucí čistou vodu a splachovací toalety. Nemusíme pořád používat tvrdou chemii.
Petra Innemanová

„Neměli bychom podceňovat ani éterické oleje – mají opravdu antibakteriální účinky. Můžeme třeba přetřít záchodové prkýnko tea tree olejíčkem,“ přidává další užitečnou radu Innemanová a zdůrazňuje:

„Pokud žijeme v našem civilizovaném světě a máme k dispozici tekoucí čistou vodu a splachovací toalety, tak nemusíme pořád hystericky používat tvrdou chemii.“

Olej nevymývat

Velký problém zejména při mytí nádobí představuje olej a další mastnota. I s tou si ale lze poradit ekologicky. Základem je neodstraňovat ji mycím prostředkem.

Čtěte také

„Toho bychom potřebovali strašně moc. Mastnotu nasajeme do savé hmoty. To může být toaletní papír nebo něco podobného. A tenhle papír potom dáme na kompost. Až na ten zbytek, už relativně málo znečištěný, skoro dokonale suchý, můžeme vzít trochu ekologického mycího prostředku,“ přibližuje postup ekolog.

V případě většího množství oleje je pak na místě mastnotu sbírat do vlastní nádoby. „Olej se dneska dokonce vykupuje. Takže ten patří samozřejmě recyklovat, přečistit a využít nějakým jiným způsobem,“ dodává Petr Ledvina z centra Veronica.

Poslechněte si celou debatu Martiny Maškové a jejích hostů. Dozvíte se i další tipy, jak v domácnosti ušetřit a chovat se přitom ekologicky. Společně probrali nejen úklid, ale také fenomén bezodpadového hospodářství nebo to, jak je možné recyklovat textil.

autoři: Martina Mašková , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související

  • Iva Pekárková: Ekologické Vánoce

    Vedení města Londýna rozhodlo, že rok 2019 bude prvním rokem, kdy Oxford Street nebude na Vánoce vyzdobená energeticky náročnými světýlky, ale digitálními LED žárovičkami.