Iva Pekárková: Ekologické Vánoce

7. leden 2020

Vedení města Londýna rozhodlo, že rok 2019 bude prvním rokem, kdy Oxford Street nebude na Vánoce vyzdobená energeticky náročnými neonovými světýlky, ale moderními, digitálními LED žárovičkami.

Podle odhadu se tím oproti jiným letům ušetří 90 % elektrické energie.

Čtěte také

Tahle světýlka nejsou barevná. Vypadají tak trochu jako dlouhá prostěradla stříbřitě bílé barvy zavěšená nad vozovkou, anebo průzračná filmová plátna, na kterých se promítají vánoční poselství a přeblikávají vánoční hvězdy.

Byli jsme se na ně s K. podívat – spolu s bůhvíkolika miliony dalších zvědavců – a musím uznat, že se tahle ekologická světýlka povedla. Nám dvěma rozhodně navodila podstatně vánočnější náladu než neony ve tvaru vánočních stromků, andělíčků či Mikulášů.

Záměr jejich tvůrců – kromě snahy ušetřit – byl přijít s něčím zcela novým a tím nalákat na Oxford Street ještě víc návštěvníků. Myslím, že se to povedlo.

Výzdoba ušetří, nakupující ne

Vánoční světýlka tenhle rok ušetřila 90 % nákladů, ale ti, kdo je přišli obdivovat, rozhodně ne. Blázinec zvaný „vánoční nákupy v Londýně“ nenarušila ani krize v roce 2008.

Čtěte také

V tom roce to v prosinci dlouho vypadalo, že lidé nebudou vůbec nic kupovat, a prodejci už se začali bát. Ale na poslední chvíli, těsně před Štědrým dnem, se všichni slétli do centra a za tři dny utratili tolik, co v jiných letech za tři týdny. S vánoční výzdobou to podle všeho nemá nic společného.

Právě tak nemá vánoční výzdoba nic společného s válečnou zónou, ve kterou se Oxford Street promění vždycky 26. prosince, na svatého Štěpána, britsky Boxing Day. Původní význam toho slova pochází od „krabice“ – „box“. Dobří křesťané v ten den dávali zbytky od vánoční hostiny i drobné dárky do krabic a odnášeli je místním chudým.

Iva Pekárková

Tahle tradice už dávno vzala za své. Místo toho obyvatelstvo naostří lokty a vydá se do značkových obchodů poprat se o zboží, které v tomhle jediném dnu v roce koupíte s 50% i vyšší slevou. Slovo „boxování“ tu nabylo jiného významu.

Letos na to shlížela elegantní, stříbrobílá světla a svátečně přeblikávala.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio