Iva Pekárková: Proč lidi kazí demokracii?

17. prosinec 2019

Sleduju to z Londýna. Lépe řečeno z „bubliny jménem Londýn“, jak se o tomhle městě od pátku třináctého s oblibou vyjadřuje britský tisk.

Snad každé velké město otevřené světu se v rámci vlastní země stane bublinou, kde platí docela jiná pravidla a lidé myslí docela jinak. New York nebo San Francisco nejsou Amerika, Istanbul není Turecko, Praha a ostatně ani Brno nejsou Česká republika a Londýn není Británie.

Čtěte také

Mnozí Londýňané si to, jak se zdá, uvědomují až teď, po volbách, které dokázaly, že si většina Britů přece jen přeje vystoupit z Evropské unie, anebo si to aspoň v tomhle okamžiku myslí.

Skoro to vypadá, že se Britové tak trochu nakazili chorobou, která v posledním desetiletí trápí bývalé komunistické země ve východnějších částech Evropy. Lidé jako by volili přesně opačně, než by bylo v jejich zájmu.

Dnes odpoledne v hospodě jsme si na tohle téma přizvukovali s několika místními, lidmi vesměs omlácenými životem a nijak zvlášť vzdělanými, kteří ale mají v politice dost jasno. Prý nic podobného neviděli od 80. let. Tenkrát si, v době hospodářské krize a zvyšující se nezaměstnanosti, prostý lid vyvolil „železnou lady“ Margaret Thatcherovou, a ta se postarala o to, aby se zavřely další fabriky a chudí lidé byli ještě chudší.

Proč si zvolí politika, který jim ztrpčí život?

Čtěte také

Dnes si lidé, celí zničení ze zvyšující se kriminality v anglických městech, zvolí konzervativce, stranu, která nedávno snížila počet metropolitních policistů o 21 tisíc a v téhle krátkozraké politice hodlá pokračovat. Nejhorší je, že by konzervativní strana, která téměř bez obalu reprezentuje zájmy bohatých, nemohla zvítězit bez vydatné podpory pracující třídy – právě těch lidí, kterým její politika nejvíc uškodí.

„Taky se u vás lidi naučili zvolit si vždycky toho politika, který jim nejvíc po***e život? Tak daleko jste to ve vaší zemi zatím nedotáhli, co?“ obrátil se na mě Ian. Ian je hluboce přesvědčený, že Anglie je ta nejhloupější země na světě.

Iva Pekárková

„Ale dotáhli, Iane,“ řekla jsem. „Už dávno jsme se naučili zvolit si ty nejnemožnější politiky. Dej si na to ještě jedno pivo. V tomhle bodě jsme vás dávno předběhli.“

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.