Jaterní cirhózu už umíme léčit, ale musíte striktně abstinovat, vysvětluje lékařka Fraňková

19. září 2024

„Není to tak dávno, co jsme si mysleli, že jaterní cirhóza je konečné stadium, odkud už není cesty zpět. Dnes víme, že když onemocnění, jako je třeba žloutenka, vyléčíme, nebo když nemocný přestane pít alkohol, játra se můžou vrátit ke své normální funkci,“ říká lékařka se specializací na hepatologii Soňa Fraňková.

„Až ve chvíli, kdy onemocnění tzv. dekompenzuje, kdy jsou viditelné komplikace, jako jsou žluté oči, oteklé nohy, voda v břiše apod., pak víme, že už nemusí být vždy úplně cesty zpět,“ doplňuje v pořadu Hovory.

Čtěte také

Podle hepatoložky probíhají nemoci jater podobně, a to nezávisle na tom, co je způsobilo. „Ať jde o virovou hepatitidu, o nadměrnou konzumaci alkoholu, nebo autoimunitní onemocnění. V játrech běží zánět, ten zánět se hojí vazivem, a čím déle to onemocnění běží, tím rychleji může jaterní onemocnění dospět do stadia cirhózy.“

Lékařka Fraňková také tvrdí, že játra jsou extrémně chytrý orgán. „Jednak proto, že dokáže vyrobit a přeměnit téměř úplně všechno. A to, co je na játrech naprosto dokonalé, je jejich schopnost regenerace. I když je tento orgán velmi nemocný a lékař odstraní vyvolávající faktory, tak zas dokáže regenerovat.“

„Pověst o Prometheovi, který visel na skále a orel mu kloval do jater a ona hned dorůstala, tak až tak to ve skutečnosti tedy není,“ doplňuje s úsměvem.

Alkohol opravdu škodí

Takže játrům škodí nadměrné pití alkoholu. „To škodlivé pití je pro játra víceméně už stanoveno – je to denně 20 gramů alkoholu pro ženy a 40 gramů pro muže. Takže ženy, které vypijí víc než jednoho ,panáka‘, případně jednu skleničku vína, jedno pivo, už pijí nadměrně. Dvojnásobek pak platí pro muže,“ varuje lékařka.

Čtěte také

„Samozřejmě, že je to ale velmi individuální. A to, co je důležité a co víme teprve několik málo let, je, že má každý člověk různou genetickou výbavu, která je ho schopna disponovat k tomu, aby alkoholickou chorobu jater vyvinul.“

„Je to tedy ve stadiu vědeckého výzkumu, takže stále i velká neznámá. Ale měli bychom se chovat, řekla bych skoro až asketicky. Protože nikdo neví, co mu bylo ,dáno do vínku‘, jak bude alkohol snášet, jestli se z toho nestane jaterní cirhóza.“

A hepatoložka přidává další varování: „Nikdy nemůžete vědět, jestli nemáte nějaké další jaterní onemocnění, o kterém nevíte – žloutenku typu B, C. A pak, někdy v 60 letech, přijdete k lékaři, od kterého se dozvíte, že jste vážně nemocní a máte cirhózu,“ uzavírá Soňa Fraňková.

Co škodí játrům nejvíc? Odpověď nabízí audiozáznam pořadu Hovory, ptá se Tatiana Čabáková.

Spustit audio

Související