Jaroslava Moserová. Lékařka, která mohla být prezidentkou

10. leden 2020

Jaroslava Moserová Davidová (1930-2006) v jednom z rozhovorů pro Český rozhlas řekla, že neumí odpočívat u televize.

Jaroslava Moserová-Davidová

I díky tomu se dokázala vedle své náročné profese lékařky a vědecké pracovnice na klinice popálenin věnovat i mnoha zájmům a koníčkům.

Od dětství hrála výborně na klavír, dokonce uvažovala o profesionální hudební dráze. A skutečně nevynechala žádnou příležitost, aby si  na klavír zahrála. Při návštěvě delegace českého Senátu ve Spojených státech se v městečku Spillville v Iowě hned posadila za harmonium, u kterého Antonín Dvořák o letních prázdninách skládal svůj Americký kvartet, a přehrála několik jeho skladeb. Českou hudbu přibližovala i jako velvyslankyně v Austrálii během svých přednášek pro krajany.

Vy ale nejste tak ošklivá

Vedle hudby se však zajímala i o výtvarné umění. Sama malovala, ilustrovala svou knihu Historek a mezi malíři měla mnoho přátel. Anglického spisovatele detektivek Dicka Francise seznámila s malířem Josefem Jírou, a ten se pak stal dokonce jednou z postav ve Francisově detektivním příběhu.

Politička a překladatelka Jaroslav Moserová a autor detektivek Dick Francis

A právě překládání Francisových knih je asi dodnes jejím nejznámějším koníčkem. Ty první přeložila ještě v 70. letech za hluboké totality, celkem jich pak do češtiny převedla víc jak čtyřicet, a to včetně Francisova životopisu.

Překládat nepřestala ani po listopadu 1989, kdy se začala naplno věnovat politice a diplomacii. Byla poslankyní i senátorkou, velvyslankyní i českou zástupkyní v čele UNESCO, v roce 2003 dokonce kandidovala v prezidentských volbách proti Václavu Klausovi. I toto své angažmá však brala s pro ni tak typickým humorem a nadhledem.

Jaroslava Moserová

Jednou ji uprostřed prezidentské kampaně oslovil na Hlavním nádraží v Praze jakýsi ošuntělý starší člověk. „Ptal se, jestli já jsem já, a když jsem se přiznala, že jsem to opravdu já, řekl udiveně: vy ale nejste tak ošklivá jako v televizi. Pobavilo mne to,“ vzpomíná v pořadu z Archivu Plus Jaroslava Moserová.

autor: Milena Štráfeldová
Spustit audio

Související