Jaroslav Spurný: Máme prezidenta, který ve svých projevech dává přednost velmocem, jakými jsou Rusko a Čína

21. květen 2019

Jaroslav Spurný je jedním ze zakladatelů publicistického týdeníku Respekt. Za investigativní reportážní práci získal Cenu Ferdinanda Peroutky a mnohá další ocenění. „Překvapuje mě, jak málo je tady kritického myšlení,“ říká.

A uvádí také příměr: „Není to tak, že by například Německo bylo vůči nám zcela inertní. Ale když tam vyjde článek či esej, nebo když něco řekne politik, veřejnost zkoumá, nakolik je to pravdivé. U nás, přestože se čtyřicet let let vědělo, že komunistická média neříkají pravdu, zůstal pocit, že co je psáno, to je dáno.“

Absorbovat vliv

Podle Spurného situaci ještě komplikují sociální sítě, na nichž má slovo kohokoli najednou stejnou váhu jako slovo novináře, který na svém článku pracoval i měsíce.

Josef Rauvolf: Směřujeme k Orwellovi nebo realitě Matrixu. Všichni spokojení, krásný nový svět

Josef Rauvolf, překladatel a publicista

Překladatel a publicista Josef Rauvolf se zamiloval do beatnické literatury. Čtenáři proto v českých knihovnách a knihkupectví najdou Charlese Bukowského nebo Jacka Keruaca v jeho překladech.

„Stát má povinnost, aby všem možným subverzím nebo napadání ústavního systému určitým způsobem čelil. To dlouho pořádně nedělal. Přitom jsme součástí světa, který je velmi otevřený. Jsme zasahováni myšlením, které pochází ze Spojených států, z Číny, Ruska, Německa. A měli bychom to absorbovat a nějakým způsobem se s tím potýkat,“ vysvětluje.

Ostražitost kvůli Zemanovi

Investigativní novinář, který se soustředí zejména na činnost českých tajných služeb, mluví i o hybridních válkách. Podle něj se z nich plynoucích výzvám už daří lépe čelit.

„Máme prezidenta, který ve svých projevech dává přednost velmocem, jakými jsou Rusko a Čína. Tajné služby tím byly přinuceny být daleko ostražitější, zabývat se hybridní válkou a spolupracovat s tajnými službami NATO a Evropské unie. Začaly si uvědomovat nebezpečí plynoucí z toho, co není moc vidět. Také z veřejné manipulace a možnosti dostat se do elektronických přístrojů každého občana.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Jaroslav Spurný se mimo jiné vyjadřuje k postavě Andreje Babiše a k jeho politickému působení v Česku.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související