Jan Vávra: Život a doba úředníka Rafaje

25. červenec 2020

Je až neuvěřitelné, co všechno si Petr Rafaj jako předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže mohl dovolit a co mu dosud procházelo.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Jeho úřad má být nezávislou institucí, která dohlíží – kromě jiného – na zadávání veřejných zakázek. Pod Rafajovým vedením se z něho ale stal spíše Úřad na ochranu manipulací při veřejných soutěžích.

Čtěte také

Přitom policie už dlouho Rafaje podezřívala, že ovlivňuje rozhodování úřadu ve prospěch různých zájmových skupin. Detektivové například nahráli jeho schůzku s Jaroslavem Faltýnkem v brněnském hotelu, na které se oba domlouvali, jak ovlivnit miliardový tendr na mýtný systém.

Při domovní prohlídce pak u Rafaje našli dva miliony korun v obálkách zastrkaných za nábytkem. Další zajímavé informace vyšly najevo, když policie před rokem zatkla místostarostu městské části Brno-střed za ANO Jiřího Švachulu a obvinila ho ze stamilionových manipulací s veřejnými zakázkami.

Podezřelé schůzky

Ukázalo se, že až do chvíle, kdy skončil ve vazbě, seděl v rozkladové komisi antimonopolního úřadu, kam ho dosadil sám Rafaj. Podle policie Švachula manažery Úřadu na ochranu hospodářské soutěže tvrdě úkoloval. Noviny také upozornily na to, že Rafaj užívá byty napsané na firmu vlivného hráče ČSSD Alexandra Čuby. Záloha 3,5 milionu na byt v Brně byla ale zaplacena z Rafajova konta. On ovšem odmítá, že by byty skrytě vlastnil.

Čtěte také

Nyní se zase ukázalo, že se policie zajímá o Rafajovy schůzky s hejtmanem Čunkem, kterého Rafaj opakovaně utajeně navštívil přímo ve Zlíně. Jeho úřad následně schválil výsledky soutěže na projekt kontroverzní zlínské nemocnice za 8 miliard, který Čunek prosazuje. Rafaj se s Čunkem ovšem scházel i v době, kdy antimonopolní úřad rozhodoval o námitce proti soutěži kraje na autobusového dopravce za přibližně 11 miliard.

Sám Rafaj se v roce 2015 nechal pozvat společností BusLine na fotbalový zápas Ajaxu Amsterdam v Nizozemsku. ÚOHS přitom řešil řadu sporů, ve kterých BusLine figuruje. Rafaj vzal s sebou tentokrát i svoji dceru, kterou před tím dosadil do rozkladové komise úřadu.

Nedůvěryhodný úředník

Petr Rafaj ve svém jednání dodnes nevidí nic špatného. Dosud v tom nespatřovala nic nepřípadného ani vláda, kterou její předseda označuje jako protikorupční. Až nyní oznámil po jednání protikorupční rady premiér Babiš, že chce s ČSSD projednat Rafajovo odvolání.

Nabízí se ovšem otázka, proč to trvalo tak dlouho. Teď bude zajímavé sledovat, jak se sociální demokracie, za kterou byl Petr Rafaj poslancem, k jeho působení v úřadu postaví. Pokud si chce zachovat aspoň zdání důvěryhodnosti, měla by Rafajovo odvolání sama navrhnout.

Příběh bývalého politika a nyní nezávislého úředníka Rafaje ukazuje, že samotná demokratická pravidla, jak věří zejména naše pravice – varující před planým moralizováním –, nestačí. Musí je naplňovat skuteční demokraté. A i nad nimi se musí vznášet veřejná kontrola.

Jde ovšem stejně tak o lidskou integritu politiků, kteří jsou do klíčových funkcí vybíráni. Nabízí se srovnání s předsedou NKÚ Miloslavem Kalou, který byl také poslancem ČSSD a který se nyní chová jako nezávislý úředník. Bohužel je v tomto směru spíše výjimkou.

Jan Vávra

Nezbývá tedy než věřit, že Andrej Babiš i Jan Hamáček překonají sami sebe a – pokud skutečně Rafaje odvolají – vyberou za něho opravdu nezávislou osobnost.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Související