Jan Vávra: Pravdu má jenom bouchačka

11. březen 2019

Možná si také pamatujete známou písničku skupiny Zelenáči – před normalizací Greenhorns – o padouchovi jménem John Hardy, který jen tak oddělal několik lidí.

Prostinký text končí Hardyho posledními slovy na šibenici, která - zejména mezi trampy - doslova zlidověla: „Pravdu má jenom bouchačka“.

Pistole ze speciální edice Republika

Mladý pracovník podniku zahraničního obchodu Andrej Babiš, který pobýval často v kapitalistické cizině, pravděpodobně poslouchal jinou muziku než české country, ale třeba mu také nějak utkvěla v paměti.

Jinak si nelze vysvětlit, proč jako dárek přivezl Donaldu Trumpovi pozlacenou pistoli české výroby s vyrytým nápisem Pravda vítězí. Pistole byla uložena v dřevěné krabici s fotkou Tomáše Garrigua Masaryka.

Jak již upozornili někteří komentátoři, darovat zbraň politikovi není dnes úplně dobrý nápad. Nejsme na divokém západě a Donald Trump není žádný kovboj.

Pistole se nikdy nestane symbolem pravdy

Speciál Plusu a Radiožurnálu: Andrej Babiš se setkal s Donaldem Trumpem. Co to pro Česko znamená?

Andrej Babiš a Donald Trump v Bílém domě

Český premiér Andrej Babiš má za sebou setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Je tak prvním českým vrcholným politikem, kterého Trump přijal v Bílém domě. Schůzka se podle Babiše nesla v přátelském duchu. Setkání bylo vrcholem jeho pětidenní cesty ve Spojených státech.

Babiš chtěl možná napodobit Mirka Topolánka, který v roce 2008 daroval prezidentu Georgi Bushovi loveckou kulovnici ráže 308 Winchester. Topolánek, jako valašský chlap s gulema, měl jistě řadu dobrých vlastností, ale dobrý vkus mezi ně rozhodně nepatřil.

Nejhorší ale byl nápad umístit na pistoli nápis z prezidentské standarty. Heslo Pravda vítězí, které tam nechal Masaryk vyšít, pochází z dopisů Jana Husa, které psal v Kostnici před svým upálením. Hus - jak víme - tehdy nezvítězil, nicméně Masaryk - jako hluboce věřící člověk - byl přesvědčen o síle ducha a síle idejí.

Jan Hus se svojí věrností pravdě pro něho představoval vrchol českých dějin a k této věrnosti chtěl mladý národ vést. Spojovat pistoli s Masarykovým heslem, které později Václav Havel doplnil ještě o lásku, aspiruje na cenu za trapas roku.

Jan Fingerland: Andrej Babiš v Americe neupadl

Premiér Babiš v Bílém domě.

Andrej Babiš připomínal nadějného krasobruslaře. Byl trochu nervózní, nepokoušel se o čtverné skoky, ale dojel bez pádu a zaslouží si slušné bodové ohodnocení.

Pistole se nikdy nestane symbolem pravdy. Pokud chtěl Andrej Babiš naznačit, že pravdu má ten, kdo má pistoli, měl na ni nechat vyrýt spíš Hardyho slova.

Je smutné, že se v Babišově okolí nenašel nikdo, kdo by nápad s pistolí a pravdou korigoval. Naštěstí tento dar nemohl Babiš Trumpovi předat sám, a musel ho protokolárně odevzdat, takže si toho v Americe snad nikdo nevšiml.

Bohužel Babiš – nebo jeho PR tým – v trapasu dál pokračuje i na facebooku, kde tvrdí, že ona pistole „připomíná, že jsme si naši svobodu vybojovali“. Přitom z historie víme, že jsme si svobodu nikdy sami nevybojovali. Možná jsme si ji někdy vyjednali, možná i trochu vyvzdorovali. Ale jako národ jsme se zbraní v ruce svobodu nikdy nehájili.

Jan Vávra

Toto mimořádně nešťastné použití Masarykova hesla ukazuje, kam se - za Babišova výrazného přispění – dostal marketink v politice. Heslo „Pravda vítězí“ může být brzy jako marketinkový slogan používáno společně s názvem České republiky, stejně jako jistá banka všude tvrdí, že je na vaší straně nebo automobilka, že má náskok díky technice.

Zítra se tak může ocitnout na pomazánkovém másle nebo na tuzemském rumu, nebo kdekoli jinde, kde bude třeba hájit naše údajné národní zájmy.

autor: Jan Vávra
Spustit audio