Jan Vávra: Hájí Babiš české, nebo maďarské zájmy?

3. červenec 2019

Je zajímavé, jak rychle naše média akceptovala Babišovu taktiku, se kterou jel na summit EU, totiž že nejdůležitějším cílem je zabránit vítězství spitzenkandidátů.

V zásadě jde totiž o snahu ignorovat výsledky voleb do Evropského parlamentu, oslabit pozici Evropské komise a posílit pozici šéfů vlád.

Z tohoto důvodu je také rozhodnutí summitu navrhnout do čela komise německou političku, která v evropských volbách nekandidovala a s evropskou politikou nemělo co do činění, evropskými médii dost kritizováno.

Není bez zajímavosti, že ze země, odkud Ursula von der Leyenová pochází, zaznívá na její osobu nejvíce kritiky, zejména pro její údajnou neschopnost. Jásot Babiše i našich opozičních konzervativců nad její volbou poněkud nedává smysl. Ursula von der Leyenová je zastánkyně federalizace EU, hlasovala pro sňatky homosexuálů a podle německých médií přijala i syrského uprchlíka. Bude ale slabou předsedkyní Evropské komise.

Babišovi se tedy podařilo zabránit volbě silného předsedy Evropské komise, ale zapomněl veřejnosti přiznat, že budoucí předseda Rady – Belgičan Charles Michel – byl v minulosti k Visegrádské čtyřce kvůli přístupu k migraci ještě mnohem kritičtější než nenáviděný Franz Timmermans. Mimo jiné prohlásil, že nesolidární V4 by mohla opustit Schengen.

Babiš odjel s prázdnýma rukama

Je jasné, že Timmermans byl rudým hadrem především pro Polsko a Maďarsko, které dokonce přišlo s tvrzením, které si nezadá s nejlepšími výtvory komunistické propagandy, když mluvčí maďarské vlády zcela vážně tvrdil, že Timmermans je loutkou George Sorose, který chce Evropu zaplavit migranty.

Polsko a Maďarsko má na Timmermanse spadeno proto, že zcela v souladu se svojí náplní práce v Evropské komisi kritizoval Polsko a Maďarsko za odklon od právního státu a za zpochybnění nezávislosti soudů. Tím ovšem, jak správně poznamenal španělský premiér Pedro Sánchez, pouze bránil unijní smlouvy a evropské hodnoty.

Andrej Babiš by měl tedy vysvětlit, proč s takovou vehemencí brání polské a maďarské zájmy a pokračuje v politice potížisty, která nám nic pozitivního nepřináší. Kdyby místo zatvrzelého odporu vyměnil podporu Timmermanse za něco jiného, dalo by se tomu rozumět.

Takto ale Andrej Babiš odjel ze summitu s prázdnýma rukama. Jediné vysvětlení může být, že se sám připravuje na dobu, kdy se ČR bude kvůli jeho střetu zájmů soudit o dotace pro Agrofert. To je ale jen jeho osobní zájem.

Teď bude zajímavé sledovat, jak se k závěrům jednání evropských prezidentů a premiérů postaví Evropský parlament. Deficit demokracie je v navrhovaném rozdělení nejdůležitějších postů příliš evidentní. Pokud se evropští poslanci budou chtít postavit na stranu voličů a dokázat, že volby do Evropského parlamentu měly smysl, mohli by ještě zamíchat kartami.

Jan Vávra

A náš premiér by si měl připomenout jeden údajný citát Winstona Churchilla, který použil právě nenáviděný Frans Timmermans: „Jediné, čeho dosáhnete tím, že budete krmit krokodýla je, že vás ten krokodýl nakonec sežere.“

Tím krokodýlem myslil populistické vůdce, jako je maďarský premiér Orbán nebo italský vicepremiér Salvini. Možná by pak premiér Babiš lépe zvážil, jaký reálný přínos má naše země z toho, že tak bezvýhradně hájí zájmy Viktora Orbána.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio