Jan Vávra: Ďábel skrytý v rukou

13. listopad 2021

„Předseda vlády podává demisi do rukou prezidenta republiky. Ostatní členové vlády podávají demisi do rukou prezidenta republiky prostřednictvím předsedy vlády.“ Tolik článek 73 Ústavy České republiky. V atmosféře právního nihilismu už ani nepřekvapí, že premiér Babiš oznámil demisi své vlády prezidentovi republiky dopisem, který převzala prezidentská kancelář.

Mluvčí prezidenta následně oznámil, že prezident demisi vlády přijal a pověřil Andreje Babiše prozatímním vykonáváním funkce předsedy vlády.

Čtěte také

Možná to vypadá ve světle jiných případů porušování ústavy jako právní purismus, ale demokratická společnost je založena na tom, že se zákony mají dodržovat. A ústava je první zákon státu. Jak už před časem upozornil ústavní právník Jan Kysela, „pokud ústava předpisuje předání do rukou prezidenta, tak k tomu potřebujete prezidentovu ruku“.

A tu Andrej Babiš k dispozici neměl. Tato nepodařená demise otevírá neuralgické místo současné povolební situace. Jak upozorňuje Jan Kysela, „pokud je prezident zavřený v černé věži nebo v Ústřední vojenské nemocnici, podvazuje to jeho schopnost být prezidentem“.

Aby se nemuselo nic měnit

Čtěte také

Že to nikomu zvlášť nevadí, je způsobeno tím, že by parlament musel aktivovat článek 66 a přenést výkon některých funkcí na předsedu vlády a předsedu Poslanecké sněmovny. Do toho se evidentně ve chvíli, kdy prezident opustil jednotku intenzivní péče a promluvil v rozhlase, už nikomu nechce.

Dokonce i ústavní komise Senátu, který jako první otevřel otázku prezidentovy neschopnosti vykonávat úřad, se shodla na tom, že by Senát neměl schvalovat převod pravomocí prezidenta. Podle předsedy komise Zdeňka Hraby, který je členem hnutí STAN, tedy součástí budoucí vlády, to není nutné v případě, kdy prezident deklaroval, že hodlá jmenovat novou vládu na základě výsledků říjnových sněmovních voleb.

Pomiňme v tuto chvíli, jestli je moudré brát vážně deklarace Miloše Zemana a stavět na nich své plány. Pokud by ale vývoj šel opravdu směrem, v jaký věří senátor Hraba, budeme opět potřebovat prezidentovy ruce. Článek 69 ústavy totiž říká, že „člen vlády skládá slib do rukou prezidenta republiky“.

Čtěte také

Podle hradního kancléře Mynáře by měl být prezident od pondělí na oddělení dlouhodobé péče – to mu umožní přijímat návštěvy. Chce prý rozhovor s panem Fialou, rád by se scházel i s adepty na ministry. A v řádu týdnů by prý mohl jmenovat premiérem Petra Fialu. Jmenování by se konalo v Lánech. To ale už vyžaduje, aby byl prezident propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice. Ovšem podle lékařů se dá nadále prognóza dalšího vývoje jeho zdravotního stavu stanovit jen velmi obtížně.

Obě vládní koalice šly do voleb se slibem „záchrany“ demokracie – k tomu jistě patří i respekt k ústavě a zákonům. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se ke svému jmenování postaví sám Petr Fiala. Bude trpělivě čekat, až prezidenta z nemocnice propustí? Nebo vládní koalice sebere odvahu a aktivuje článek 66?

Jan Vávra

Prezident samozřejmě může jmenovat vládu z postele v nemocnici, jakkoli to nevypadá příliš státnicky. Bohužel jako nejpravděpodobnější lze očekávat tradiční české řešení, kdy se to nějak domluví, aby se nemuselo nic měnit a všichni byli spokojeni.

Ovšem pokračováním v praxi, která bývá eufemisticky nazývána kreativním výkladem ústavy, ukáže nová vláda, že si ústavy příliš neváží. A o to obtížněji bude moct požadovat po občanech, aby oni zákony respektovali.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.