Ján Kempný, muž, který se pokusil zastavit Husáka

30. červen 2022

Před pětadvaceti lety zemřel Ján Kempný, jeden ze slovenských politiků, jehož Demokratické straně se na jaře 1946 podařilo ve volbách na Slovensku drtivě porazit komunisty. Ti mu to neodpustili, po únoru 1948 putoval do vězení. Osud zapomenutého politika připomene historik Jan Adamec.

„Jde o všechny, kteří se hlásí ke křesťanství a demokracii. Musíme postupovat společně a jednotně. Volby nebudou jen měřením sil mezi politickými stranami, ale půjde o plebiscit, o to, kolik Slováků se hlásí ke křesťanskému pojetí demokracie,“ psal slovenský deník Čas před prvními poválečnými volbami v květnu 1946 v článku s titulkem Aby bylo jasno na všechny strany.

Čtěte také

Autorem byl Ján Kempný, jeden z představitelů slovenské Demokratické strany. Dnes zapomenutá osobnost, během tří poválečných let ale jeden z mužů, kteří přímo ohrožovali jiného, do popředí se deroucího slovenského politika: o tři měsíce mladšího Gustáva Husáka.

Věčná otázka – zda bylo možné po válce zastavit nástup komunistické strany – má jednoduchou odpověď: bylo. Není samozřejmě jasné, jak by reagovala Moskva, ale částečně demokratické poměry stále umožňovaly volit do určité míry svobodně. Slovensko toho bylo příkladem, tamní Demokratická strana získala na Slovensku přes 61 procent voličských hlasů. Komunisté odešli se 30 procenty a jejich prvořadým cílem bylo zlikvidovat Demokratickou stranu.

Čtěte také

Jedním z pomyslných architektů volebního úspěchu Demokratické strany byl právě Ján Kempný (1912 až 1997). Vystudovaný právník zastával v dobách válečné Slovenské republiky důležité hospodářské funkce, a přestože byl řadovým členem Hlinkovy slovenské lidové strany, politické posty nepřijal. Po válce se stal členem Prozatímního Národního shromáždění a byl jím až do konce roku 1947, kdy se po masivní komunistické kampani dobrovolně dal k dispozici soudu. Slovenští komunisté ve snaze zlikvidovat Demokratickou stranu přišli s „osvědčeným“ modelem diskreditace politického soupeře: intriky, provokace, kampaň v tisku.

Útoky na Kempného měly jeho a další představitele Demokratické strany vykreslit jako bývalé „ľuďáky“, propojené se slovenským fašistickým exilem. Trestní oznámení bylo podáno v prosinci 1947 a Kempný i další věřili v chatrnost komunistických obvinění. Jenže přišel únor 1948 a soudní jednání se stalo jedním z prvních politických procesů u nás. V květnu 1948 byl Kempný odsouzen na šest let vězení. Propuštěn byl v roce 1953 a až do důchodu pracoval v dělnických profesích. V roce 1996 obdržel jedno z nejvyšších slovenských vyznamenání, Řád Ľudovíta Štúra.

autor: David Hertl
Spustit audio