Jan Jůn: Premiér Johnson a brexit ve slepé uličce

25. říjen 2019

Některým komentátorům to asi dosud nedošlo, ale brexit ještě nikdy nebyl v tak bezvýchodné situaci jako nyní, neboť premiér Johnson se vlastní vinou dostal do slepé uličky.

Slibovaný brexit do konce října (i za cenu pádu premiéra do příkopu) nebude, neb Johnson zastavil projednávání své podivně tvrdé dohody ve sněmovně, když mu nevyšlo její schválení bez poskytnutí přiměřeného času na pozměňovací návrhy.

Čtěte také

Co se pak týče jeho návrhu vypsání předčasných voleb 12. prosince, na které by musel získat souhlas labouristů, aby dosáhl dvoutřetinové většiny, tedy 434 poslanců, ty také nebudou. I přes jeho podivně arogantní návrh, že když v pondělí budou poslanci hlasovat pro volby, on povolí další projednávání brexitové dohody po schválení ve druhém čtení.

Jako by byl diktátorem a nezaregistroval, že proti volbám – zjevně kvůli nedůvěře v „premiéra, který lže“, a nebezpečí katastrofy tvrdého brexitu po předvolebním rozpuštění parlamentu 7. listopadu – je ve sněmovně většina.

Nejen liberální demokraté, skotští nacionalisté, nezávislí i menší strany, ale i většina labouristických poslanců (podle odhadů médií více než 140) a včetně části stínového kabinetu.

Ve slepé uličce

Tito labourističtí oponenti trvají na svém rozhodnutí i přes údajně možnou shodu vůdce Corbyna, kterého o to prosil Johnson ve čtvrtek zvláštním dopisem, přiznávajícím tak, že už odchod z Unie do 31. října jaksi nestihne, tvrdý brexit však odmítl vyloučit.

Čtěte také

Corbyn mu nejspíše nevyhoví, přestože naslouchá hlasům svého trockistického poradce Seamuse Milna a jeho podporovatelům, včetně vůdce ultralevicové skupiny Momentum soudruha Lansmana. A jejich mottem je zjevně dostat se k moci, a tedy do vlády, za každou cenu, i přes zjevnou nepřízeň voličů, podepřenou průzkumy, kterým odmítají uvěřit.

Při tom všem je pro britskou opozici současná situace, kdy nechává Johnsona i s jeho o 40 poslanců menšinovou brexitářskou vládou dusit se ve vlastní šťávě, zjevně velmi výhodná, neb jej mohou obviňovat z neschopnosti a z nenávisti k poslancům, ve stylu jeho tvrzení, že „parlament bojkotuje splnění vůle lidu“, což kdysi dávno tvrdil i král Charles I., brzy poté popravený.

Náladu sněmovny vhodně za všechny v pátek vyjádřil skotský poslanec Angus MacNeil, když prohlásil, že shoda Johnsona s pokračováním projednávání dohody výměnou za podporu voleb odhalila, jak slabý premiér nyní je. Dodal, že by bylo „lépe držet tohoto nebezpečného premiéra v kleci, nejméně dokud se nezbavíme některých, i když ne všech jeho zubů“.

Jan Jůn

Johnson zas – podle vyjádření jeho kanceláře pod vedením šéfa poradců Cummingse – poslancům za odmítnutí voleb hrozí, že by do sněmovny nepustil žádné projednávání důležitých zákonů a bude vymáhat volby znovu a znovu. A Evropa čeká s rozhodnutím o odkladu brexitu do příštího týdne. Ano, dosud arogantní Johnson je nyní ve slepé uličce a zjevně neví, co dál.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio