Jan Januš: Ideálním nástupcem Pavla Zemana by byl Josef Baxa nebo Libor Vávra. Tedy známý a respektovaný soudce

30. květen 2021

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová, a potažmo premiér Andrej Babiš hledají nového nejvyššího státního zástupce. Ten stávající – Pavel Zeman – totiž k 30. červnu rezignoval.

Vláda se tak chystá jmenovat jeho nástupce. Pokud při tom skutečně nesleduje žádné postranní zájmy, mohla by z výběru nového šéfžalobce udělat velkolepý marketingový a předvolební tah. To, kdyby jej vláda vybrala zcela otevřeně, řekněme na základě určitého výběrového řízení, nebo alespoň veřejného slyšení, a dala přitom šanci lidem mimo soustavu státního zastupitelství.

Čtěte také

Do jejího čela tedy povolala například některého z respektovaných soudců, kteří by mohli mít o tuto funkci zájem. Ministryně spravedlnosti totiž nemusí s jednotlivými možnými kandidáty jednat v utajení. A vláda také nemusí rovnou oznámit, kdo bude novým šéfžalobcem.

A co třeba takhle

Může to probíhat úplně jinak: Marie Benešová, nebo klidně i Andrej Babiš uspořádá jakési výběrové řízení a neoficiálně vyzvou zájemce o tuto funkci, aby se hlásili. Ministryně následně deklaruje jména, mezi kterými se rozhoduje, a tito lidé veřejnosti popíšou své záměry se soustavou státního zastupitelství i s naplňováním českých trestních zákonů.

Ještě před výběrem jednoho z nich se k nominacím vyjádří další právní experti, pozorovatelé české trestní politiky a novináři. To všechno třeba po vzoru veřejných slyšení, která se zamýšlenými novými soudci pořádá Nejvyšší správní soud.

Čtěte také

Důležité při naplňování takovéhoto scénáře by také bylo to, že by se nehledalo pouze mezi státními zástupci. Veřejná žaloba má své problémy, v mnohém se do sebe zacyklila a po více než desetiletém působení Pavla Zemana by jí pomohl i pohled mimo státní zastupitelství. Příštím nejvyšším státním zástupcem by se tak mohl stát například někdo ze známých a respektovaných soudců, například Josef Baxa, Libor Vávra nebo Robert Fremr. Nebo také místopředseda Ústavního soudu Jaroslav Fenyk, kdyby tedy tuto možnost podle Hospodářských novin neodmítl.

Ve starých kolejích

Tyto soudce veřejnost zná lépe než kohokoliv ze státních zástupců, kteří jsou patrně nyní ve hře. Například nynější Zemanův první náměstek Igor Stříž může být jeho logickým následovníkem, bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Baxa by ale byl, stejně jako dřívější šéf Městského soudu v Praze a nynější prezident Soudcovské unie Libor Vávra, lepší volbou. Mají totiž justiční nadhled, ten by mohl státní zastupitelství odsunout ze strany policie, na kterou v poslední době mnohdy napadá, spíše do středu, tedy mezi policii a soud, kde by mu to více slušelo.

Jak o Baxovi, tak o Vávrovi se v souvislosti s funkcí nejvyššího státního zástupce v minulosti spekulovalo, tato úvaha tak nestojí na vodě. Jejich volba by navíc mohla rozptýlit pochyby, které naopak v případě veřejnosti „neznámého“ státního zástupce nejspíše zůstanou.

Škoda, že vláda tímto způsobem nejspíše postupovat nebude a že se ministryně spravedlnosti, která bude mít v celém výběru spolu s premiérem zásadní slovo, rozhlíží podle svých slov jen mezi lidmi, kteří státním zastupitelstvím už prošli.

Postup podle návodu, který jsem právě popsal, by byl totiž nejen oním velkolepým marketingovým a předvolebním tahem, ale také by velmi prospěl české právní i politické kultuře a stejně tak podpořil důvěru lidí v demokracii a v právní stát.

Autor je šéfredaktor magazínu Lawyers & Business

autor: Jan Januš
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.