Jan Januš: Kárná žaloba na Pavla Zemana by padnout měla. Stát za Marií Benešovou ale nemůžeme

11. květen 2021

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD) vyhlásila otevřenou válku nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Jejich vztahy nebyly dlouhodobě ideální – dohadovali se například o novou podobu zákona o státním zastupitelství, ale měli mezi sebou i jiné problémy. Nyní se celá věc vyhrotila ještě výrazněji.

Benešová totiž sdělila Právu, že na nejvyššího státního zástupce podá kárnou žalobu, a to hned z několika důvodů. Ministryni spravedlnosti rozlítilo zejména Zemanovo počínání ve vrbětické kauze, které podle ní a podle slov, pronesených pro Novinky.cz, dokonce mohlo zmást i prezidenta Miloše Zemana.

Čtěte také

Benešová řekla: „Nevím, kdo ho pozval, já to teda nebyla, a komu tam dělal garde a tvářil se, že to dozoruje, na což potom v tom svém projevu skočil zřejmě pan prezident. Řekla bych, že tím zřejmě zvyšoval pouze svoji důležitost.“

Podle ministryně se Pavel Zeman „spíš stará o své budoucí uplatnění než o soustavu státního zastupitelství a hledá si spíš taková nějaká lepší místa“. A navíc tu máme, opět cituji slova ministryně spravedlnosti, „průšvih v kauze Czerninů“.

Tak po pořádku. Takovéto vyjadřování ministryně spravedlnosti vůči jakémukoliv státnímu zástupci či soudci je absolutně nepřijatelné. Marie Benešová nemůže vypouštět z úst, co ji zrovna napadne, a to ještě slovníkem domovnice, která zrovna na pavlači rozebírá nejnovější drby.

Jde o formu a o důstojnost. Ministr se zkrátka nesmí o nejvyšším státním zástupci takto vyjadřovat, i kdyby toho třeba právě zadržela policie. Protože tak mluví vlastně o celé justici. Vysílá veřejnosti určitou zprávu o tom, jak to možná v České republice celé funguje.

Ministryně Benešová jako prezident Zeman

Pavel Zeman naopak jakékoliv provinění odmítá. Kárná žaloba se nelíbí ani premiérovi Andreji Babišovi (ANO), sdělil deníku E15.

Ale máme tu ještě další problém, který už lehce zmínila i Marie Benešová, neboli „průšvih v kauze Czerninů“. Právě tuto kauzu nedokáže Pavel Zeman, na rozdíl od té vrbětické, věrohodně vysvětlit a právě ta, v níž se možná snažil nestandardně zasahovat do živého případu, by měla být důsledně prošetřena.

Čtěte také

Tedy ano, kárná žaloba na Pavla Zemana by padnout měla, ale především z jiného důvodu a jiným způsobem. A všichni, kteří se nejvyššího státního zástupce zastávají, by si měli uvědomit i tento rozměr jeho počínání. Neboli že opravdu nemusí být tak čistý, jak se tváří. Ať tedy kárný soud řekne, jak to celé bylo a je.

Samozřejmostí také je, že by si Marie Benešová měla zamést před vlastním prahem. Její vyjádření z poslední doby – nejen ta, která se týkají nejvyššího státního zástupce – jsou totálně přes čáru. Napadá soudce Ústavního soudu kvůli jejich rozhodnutí v případě volebního zákona, pro Deník N totiž přemýšlí o tom, zda jim za jejich rozhodnutí někdo něco neslíbil, či v již vzpomínaném rozhovoru pro Novinky zase mluví o více vyšetřovacích verzích vrbětického případu, čímž jde i proti vlastnímu premiérovi.

Ministryně Benešová se v mnohém chová podobně jako prezident Zeman. V politice s aktuální funkcí pravděpodobně končí, a tak je jí hodně věcí jedno. I to musíme mít na paměti.

Pro nás jako pro občany je ale smutné zejména to, že v tuhle chvíli nemůžeme naplno stát ani za ministryní spravedlnosti a bohužel ani za nejvyšším státním zástupcem.

Autor je šéfredaktorem magazínu Lawyers & Business

autor: Jan Januš
Spustit audio