Jiří Leschtina: Čím Pavel Zeman mohl zahřát srdce Marie Benešové

12. květen 2021

Pokus ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) odvolat nejvyššího žalobce Pavla Zemana pomocí kárné žaloby kvůli jeho vystoupení v kauze Vrbětice zřejmě končí fiaskem. Co však zdaleka nekončí, to je úsilí vlády dostat pod větší kontrolu systém státního zastupitelství, jehož šéfa může kabinet kdykoliv zbavit funkce, a to i bez udání důvodů.

Stojí za to připomenout, za jaké situace tehdejší (i nynější) poradkyně prezidenta Zemana nastupovala v dubnu 2019 do funkce šéfky spravedlnosti. 

Čtěte také

Policie navrhla obžalovat premiéra a další obviněné v případu Čapí hnízdo a zrovna předávala spis žalobci Jaroslavu Šarochovi.

V plném proudu bylo vyšetřování manipulace stomilionové veřejné zakázky Lesní správou Lány, kterou se pokoušel hradní kancléř Vratislav Mynář ovlivnit u dvou ministerských předchůdců Marie Benešové. A které před několika dny skončilo nepravomocným odsouzením ředitele lánské lesní správy ke třem rokům vězení.

Logicky tedy vyznívaly úvahy, že paní Benešová přichází zamést tyto kauzy a vyměnit nejvyššího státního zástupce. A jestliže něco tenkrát zachránilo krk Pavlu Zemanovi, pak čtvrtmilionové demonstrace na Letné, na nichž davy skandovaly podporu vrchnímu žalobci.

A pokud se jich nezalekla prezidentem nastrčená ministryně, pak zcela jistě Andrej Babiš (ANO) se svou marketingovou kamarilou.

Potřeba povolné figury

Proč ale nyní, kdy masové demonstrace nejsou na spadnutí, premiér poslal k šípku Marii Benešovou s její kárnou žalobou? To je poměrně jednoduché. Andrej Babiš nemohl jednat jinak.

Čtěte také

Snaha Benešové obvinit šéfa žalobců z nezákonného zásahu do vyšetřování vrbětických výbuchů totiž byla až překvapivě diletantská. Už jenom proto, že Pavel Zeman vystoupil po dohodě s vládou i s dozorovým státním zástupcem, aby veřejnosti přiblížil vyšetřování teroristického útoku ruských špiónů.

Svým zarytým útokem ministryně dál oslabila pozici České republiky vůči Kremlu, s jejímž podvracením jen pár dní předtím začal prezident.

Stojí ale za povšimnutí, že Andrej Babiš sice znectil nápad Benešové na kárnou žalobu, ale nijak nehájil pozici Pavla Zemana v kabinetu. Vlastně to spíš vyznělo, že pokud chce Benešová zbavit vládu vrchního žalobce, musí najít jinou cestu.

Čtěte také

Premiérovy problémy totiž dál mohou narůstat. Vyšetřování Čapího hnízda je ukončeno a brzy se dozvíme s jakým výsledkem. Ale hlavně: dřív nebo později se i české soudy musí vyslovit k tomu, co už je jasné komisi Evropské unie – že Babiš vězí v konfliktu zájmů, když jako premiér dál ovládá Agrofert.

Pro premiéra tedy může být naléhavější než kdy jindy potřeba povolné figury na vrcholu soustavy státního zastupitelství. A klíč v rukou nemá nikdy jiný než paní Benešová.

Což si jistě uvědomuje i Pavel Zeman, který se loni neúspěšně hlásil do výběrového řízení na kandidáty na soudce Evropského soudu pro lidská práva. Po rekordních deseti letech v čele státního zastupitelství to jistě byla pochopitelná profesní ambice.

Na druhou stranu ale tím dal Pavel Zeman najevo, že je ochoten funkci, v níž ho podržely statisícové davy v ulicích, sám i dobrovolně odevzdat politikům, kteří usilují o podkopání nezávislé justice. Nad čímž jistě zaplesalo i srdce Marie Benešové. 

Autor je publicista

Spustit audio