Jan Fingerland: Víceméně demokracie aneb Spor o americký sbor volitelů

21. říjen 2024

Americké prezidentské volby jsou pověstně komplikované. Před pár dny demokratický kandidát na viceprezidenta Tim Walz zmínil možnost, že by se mohly zjednodušit a změnit na přímé. Pak ale svůj výrok zase odvolal. Tim Walz neřekl nic jiného, než že král je nahý. Učinil tak navíc jen na uzavřeném setkání pro sponzory, ale věc se dostala ven. Hned poté se Walz zalekl své odvahy a prohlásil, že souhlasí s kampaní Kamaly Harrisové, jež s žádnou reformou tohoto druhu nepočítá.

Trochu mu té myšlenky bylo líto, protože o lidech z kampaně nejdříve mluvil ve třetí osobě, než se k nim také přiřadil. Zdánlivě šlo o jedno z jeho zbrklých vyjádření, která musel už několikrát dodatečně vysvětlovat, jako bylo jeho tvrzení, že bojoval ve válce.

Čtěte také

Jenže Walz o zjednodušení prezidentských voleb ve své kariéře nemluvil poprvé, a navíc se dotkl reálného problému. I podle mnoha amerických odborníků se nepřímý systém volby prezidenta přežil a měl by se reformovat. Současně Walzovo vyjádření odráží obavu demokratů, že Kamala Harrisová dostane více hlasů než Trump, ale získá méně volitelů.

Něco takového se v 19. století stalo třikrát, pak sto let ne, ale v poslední generaci už dvakrát. Roku 2000 Al Gore prohrál s Bushem mladším, i když dostal o půl milionu více hlasů. A o 16 let později se stal prezidentem Trump, ačkoli Hillary Clintonová měla o tři miliony voličů více.

Jde o důsledek systému, který má své základy už v ústavě z roku 1787. Američané nevolí prezidenta přímo, ale prostřednictvím sboru volitelů.

Čtěte také

Ve své době to mělo několik důvodů, třeba obavu z převahy velkých států unie nad malými. Vedl se také spor o to, jestli mají prezidenta volit občané, nebo zastupitelstva jednotlivých států, a otcové zakladatelé se také obávali diktátu nevzdělané většiny nad menšinou.

Tak vznikl, a postupně se proměňoval systém, v němž prezidenta volí několik set volitelů, zvolených před tím v každém státu zvlášť. Jenže na základě sporného principu. Zaprvé vítěz bere vše, všechny volitele získá ten, kdo v konkrétním státu zvítězí třeba o setinu procenta.

Čtěte také

To vede k tomu, že se kampaň soustředí do několika nejistých států. Podobnou nerovnováhu lze pozorovat na skutečnosti, že počet volitelů odpovídá počtu kongresmanů, což také vede k nespravedlnosti.

Zástupci malých států mají díky tomu, že v Senátu mají všichni po dvou senátorech, mnohem větší vliv – hlas voliče ve Wyomingu vlastně má několikanásobně vyšší sílu než hlas vhozený v Kalifornii nebo Texasu, i když mají lidnaté státy více zástupců ve sboru volitelů. 

Bez šance na změnu

Mnohé se za dvě století změnilo, a nyní skoro dvě třetiny Američanů soudí, že demokratičtější by byla přímá volba. Odstranily by se tím případy, kdy zvítězí kandidát s menší voličskou podporou, a také by to zrušilo obavu, zda budou volitelé hlasovat podle zadání zdola. A pak je tu velký neduh dnešní Ameriky – atmosféra nedůvěry v instituce a procesy.

Čtěte také

Existují i hlasy, podle kterých by bylo lepší zachování složitého systému. Ten prý strany nutí, aby vybíraly kandidáty z nejrůznějších částí unie, a zamezuje nebezpečí, že by se nakonec kampaň přesunula z venkova do velkých městských center.

Jiní tvrdí se také, že sbor volitelů je vlastně součástí složitého systému brzd a protivah, které vlastně netrvají na maximální demokratičnosti, ale spíše usilují o stabilitu. A když dojde na spory, jako kdysi na Floridě, lze se pak soustředit jen na tento jediný sporný případ, a nikoli celonárodní přepočítávání.

Myšlenka na změnu však existuje dávno. V roce 1969 se Sněmovna reprezentantů vyslovila více než osmdesáti procenty pro reformu a zdálo se, že podobné by to mohlo být i v Senátu.

Jan Fingerland

Jenže pak se třem jižanským senátorům podařilo znemožnit hlasování a tím návrh padl pod stůl.

Každou ústavní změnu musejí v USA schválit dvě třetiny obou komor Kongresu, a pak získat ještě podporu tří čtvrtin států.

To bylo vždy těžké, a v dnešních „Rozpojených státech“ se to zdá jako utopie. Tim Walz tedy řekl důležitou věc, která ale nebude mít na další vývoj žádný vliv.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio