Matěj Schneider: Víceprezidentští kandidáti Walz a Vance byli k sobě až překvapivě slušní

2. říjen 2024

Mezi úterní (noční) debatou amerických viceprezidentských kandidátů a předchozím střetnutím Donalda Trumpa s Kamalou Harrisovou, by těžko mohl být větší kontrast. Zatímco „prezidentská“ debata skončila Trumpovým emotivním lhaním o pojídání psů a koček, demokrat Tim Walz a republikán J. D. Vance na sebe byli většinou překvapivě milí.

Ve viceprezidentské debatě vysílané stanicí CBS to měl jednoznačně těžší demokrat Walz. Bylo to vidět už od začátku. Mediálnímu pokrytí debaty dominují postřehy o tom, jak nervózně tento minnesotský guvernér působil.

Ukázala to už první otázka na aktuální eskalaci násilí na Blízkém východě – a je ohranou poučkou, podle které mají guvernéři jako Walz v prezidentských volbách handikap v podobě minimálních zkušeností se zahraniční politikou, což bylo u Walze hned vidět.

Čtěte také

Nejhorším Walzovým momentem byla otázka na jeho návštěvu Číny v roce 1989, a to v době masakru na náměstí Nebeského klidu. Walz v minulosti v rozhovorech naznačoval, že tehdy byl v Hongkongu, ale podle všeho tam byl ve skutečnosti až o několik týdnů později.

Když mu to moderátorky CBS předhodily, rozhodl se nezapírat a že si lidově řečeno „zapřeháněl“. To je v dlouhodobém horizontu možná chytrá taktika, ale přímo v debatě byla jeho odpověď kostrbatá až protahovaně trapná.

Oproti tomu republikán Vance je typem politika, který se v debatách vyžívá. To neznamená, že by neměl své mediální problémy. Pokud ale v posledních dvou měsících několikrát žehlil velmi ostré výroky v rozhovorech, do debaty nastoupil daleko smířlivěji.

 „Slušňácké“ souznění

Do jisté míry to platilo pro oba. Leitmotivem celé debaty bylo neustálé „slušňácké“ opakování Vance i Walze, že spolu vlastně souhlasí, ale že si nejsou jistí, jestli totéž jde říct o jejich spolukandidátech Trumpovi a Harrisové.

Čtěte také

I Vance měl v debatě velmi slabý moment, který teď budou americké televizní stanice jistě připomínat do aleluja. Došlo k němu až na úplném konci, kdy se ho Walz napřímo zeptal, jestli uznává, že Trump volby roku 2020 prohrál.

Vance toho nebyl schopný a přes veškerou gentlemanskou dobrou vůli, která mezi viceprezidentskými kandidáty většinou panovala, připomněl Spojeným státům radikální chaos, který trumpovská republikánská politika představuje.

Od Walze to byl chytrý tah. Vance je mnohým, rozhodně ale není hloupým člověkem. Jistě si uvědomuje, že by bylo politicky taktičtější uznat, že minulé volby Trump prohrál a soustředit na budoucnosti. To by mu ale Trump nikdy neodpustil.

Matěj Schneider

Přes to vyšel Vance z debaty jako suverénnější kandidát. Pro Walze může být útěchou jen to, že debaty viceprezidentských kandidátů volební výhledy většinou nemění.

Jen aby to v roce, kdy už dost možná žádná další veřejná debata Trumpa a Harrisové nebude, a kdy jeho spolukandidátka nedává ani moc rozhovorů, nebylo jinak.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio