Matěj Schneider: Kamala Harrisová ukázala na sjezdu sebevědomější tvář. Udrží ji do listopadu?

24. srpen 2024

„Mluví o mně?!“ ptal se velkými písmeny Donald Trump na své sociální síti TruthSocial během proslovu Kamaly Harrisové na nominačním sjezdu Demokratické strany v Chicagu. Její projev byl vyvrcholením nevídaně bouřlivé výměny na špici kandidátky demokratů. A o Trumpovi mluvila a docela hodně.

V průběhu většiny sjezdu se ale ona i její spolustraníci snažili exprezidenta upozadit. Ostatně jedním z nejvýraznějších sloganů její kampaně je „We're not going back“ – tedy doslova „nevrátíme se zpět“. Heslo má mnohé konotace, ale tou nejpřímočařejší je rezolutní odmítnutí možnosti návratu právě do éry Trumpa.

Čtěte také

Americká média mluví o „líbánkách“, které si Harrisová zažívá. Naráží tím na všeobecnou úlevu, že se neopakují volby mezi Trumpem a úřadujícím Joem Bidenem, který se vzdal kandidatury poté, co už Spojené státy nebyly schopny ignorovat jeho vysoký věk.

V těchto líbánkách je ale tisk také trochu komplicitní: Harrisová od Bidenova oznámení stále nepodstoupila žádný větší rozhovor. Pro kandidátku je to výhodné, protože čím déle se zvládne prezentovat jako kandidátka vágní, ale nadějné změny, tím snazší bude mít předvolební práci. Média by si to ale neměla nechat líbit, jestli nechtějí ztratit další významný kus své důvěryhodnosti.

Neokoukaná možnost

Ať už současná viceprezidentka prolomí své mediální mlčení kdykoliv, konkrétnější obrázek by voličům měla poskytnout debata, ve které by se 10. září měla utkat s Trumpem. Tedy snad – celý průběh domlouvání byl značně vrtkavý a nebylo by až tak překvapivé, kdyby některý z kandidátů ucuknul.

Čtěte také

Trump samozřejmě bude doufat, že se zopakuje scénář z červnové debaty s Bidenem, ve které se současný prezident ukázal být naprosto neschopný mu kontrovat. Může se něco podobného stát i s Harrisovou?

Její mediální výstupy jakožto viceprezidentky za několik uplynulých let nebyly, eufemisticky řečeno, nejsilnější. V pozici kandidátky si ale počíná o poznání sebevědoměji. Těžko říct, která Harrisová může dorazit na debatu. Trump ale na pódiu zvládl sežvýkat i obratnější rétory.

Nicméně aktuální nastavení Trumpovi nesvědčí. Jeho úspěch ve volbách roku 2016 byl postavený zčásti na mlhavosti jeho politické identity, zčásti na jeho neokoukanosti. Obě tyto výhody má v tuto chvíli Kamala Harrisová.

Matěj Schneider

Demokraté chtějí po svém optimistickém sjezdu doufat, že se jejich kandidátka zvládne alchymisticky smíchat s euforií 16 let staré kampaně Baracka Obamy, která slibovala „změnu a naději“. Sebemenší škobrtnutí ale může vrátit spíše ozvuky roku 2020, kdy Harrisová ukončila svou kandidaturu ještě před začátkem primárek pro neoblomný nezájem voličů.

V tuto chvíli se Harrisové daří těžit z neokoukané možnosti tak, že by se mohla stát první prezidentkou Spojených států – navíc po tak dramatické výměně na kandidátce a proměně vlastního sebevědomí. Následující týdny ukáží, jestli je skutečné.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio