Jiří Pehe: Tim Walz je sázkou Kamaly Harrisové na jistotu. S několika riziky

8. srpen 2024

Kandidátka za Demokratickou stranu v amerických prezidentských volbách Kamala Harrisová nominovala na post viceprezidenta guvernéra státu Minnesota Tima Walze. Za favorita byl přitom považován populární guvernér Josh Shapiro, v jehož domovském státě, Pensylvánii, Harrisová musí nutně zvítězit, pokud má mít šanci stát se prezidentkou.

Minulost a politický profil Walze ukazují, že Harrisová zvolila na jedné straně jistotu, na straně druhé i určitou míru rizika.

Čtěte také

Onou jistotou je především to, že ženská kandidátka s menšinovým původem bude mít po svém boku staršího bílého muže, který je, jak připomínají americká média, ztělesněním toho, co si mnozí Američané spojují s obrazem tradičního, bodrého Američana ze středozápadu země.

Narodil se v zemědělském srdci Ameriky, v Nebrasce. V Minnesotě působil jako učitel na střední škole, kde také trénoval fotbalový tým. Dlouhá léta byl příslušníkem národní gardy.

Už v jeho první volební kampani se ukázalo, že má dar vystupovat lidově, k čemuž patří srozumitelné a jadrné vyjadřování. I proto uspěl v konzervativním volebním obvodě, který reprezentoval v Kongresu 12 let.

Mandát obhájil i v roce 2016, kdy v Minnesotě vyhrál s velkým náskokem v prezidentských volbách Donald Trump.

Je Walz progresivista?

Jako člen Sněmovny reprezentantů vystupoval jako středový politik, ale poté, co byl zvolen v roce 2019 poprvé guvernérem Minnesoty, prosadil řadu opatření, která jsou republikány označována jak progresivistická.

Čtěte také

Kupříkladu neplacené obědy pro školáky, právo na potraty, dovolené z rodinných důvodů, legalizace marihuany, nebo přísnější kontroly při nákupu zbraní. Chce, aby Minnesota byla do roku 2040 uhlíkově neutrálním státem.

Je zjevné, že volbou Walze chce Harrisová oslovit nejen voliče v klíčovém státě, kterým Minnesota je, ale i pracující bělošské muže v dalších klíčových státech okolo velkých jezer, kteří se od Demokratické strany začali odvracet kvůli tomu, že ji stále více viděli především jako mluvčí zájmů vzdělaných, globalizovaných elit na západním a východním pobřeží.

Jelikož je ale Walz spojován i s celou řadou sociálních opatření, která jsou populární u mladé generace, míří Harrisová svým výběrem i na studenty. A skutečnost, že se Walz angažoval v uzákonění práv na potraty, může oslovit americké ženy, z nichž většina podle průzkumů nesouhlasí s pokusy republikánů potraty omezit nebo zakázat.

Trump už Walze špiní

Republikáni okamžitě označili Walze za levičáka. Je prý jen nástrojem zhoubného progresivismu, jehož centrem je Kalifornie, domovský stát Harrisové. Se Shapirem, který je středovým politikem, by v tomto směru asi měli větší potíže.

Trumpův tým nyní navíc tvrdí, že místo toho, aby Harrisová nakonec zvolila Shapira, praktikujícího Žida, který silně podporuje Izrael, vybrala oportunistického Walze, který bude více vyhovovat kritikům Izraele.

Čtěte také

S kritickými výroky o postojích Harrisové k židovské komunitě a Izraeli ovšem už Trump narazil, když si mu oponentní připomněli, že manžel Harrisové a jeho dvě děti z prvního manželství, které adoptovala, jsou židovského původu.

Stejně tak nepadly na úrodnou půdu útoky na Walze kvůli tomu, že umožnil hlasovat ve volbách lidem odsouzeným za trestné činy. Vždyť sám Trump je prvoinstančně odsouzen v případě, v němž se dle výroku poroty dopustil 34 trestných činů, a další soudní řízení ho čekají.

Walz si získal nemalou pozornost před několika týdny, když začal Trumpa a jeho viceprezidentského kandidáta J. D. Vance označovat výrazem „weird“, což značí divný nebo ujetý. Výraz se nebývale ujal, protože se takříkajíc trefil do černého, pokud jde o vnímání Trumpa a Vance nemalou částí americké veřejnosti.

Jiří Pehe

O tom, jestli Harrisové výběr Walze pomůže, rozhodne do značné míry nakonec to, zda převládne republikánská intepretace, že se jedná o nebezpečného progresivistu.

Anebo se naopak ujme obraz Walze, který nabízí Harrisová. Tedy že jde o umírněného politika ze srdce země, který představuje rozum a tradiční americké ctnosti. 

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio