Jan Fingerland: Vášeň ve službách diplomacie

15. leden 2019

Určitě není lehké být Trumpovým partnerem. Své o tom vědí jeho manželky, obchodní společníci, a nepochybně také politické protějšky. Ne vždy je ale vina jen na jedné straně.

Lukáš Kovanda: Akcie už zase rostou. Vycouvá Trump z obchodní války?

Prezident USA Donald Trump

Akcie ve světě opět rostou. Po vánočních propadech si tak burziáni oddechli. Prozatím.

Například v americko-tureckých vztazích, kde se věci zkomplikovaly opakovaně, ať už kolem amerického nevydání muže, který podle Erdogana zosnoval nepodařený státní převrat, tureckému věznění amerického pastora nebo dalších kauz.

V prosinci to ale vypadalo na obnovenou lásku, když se americký prezident během jediného telefonického rozhovoru s Recepem Tayyipem Erdoganem rozhodl stáhnout několik tisíc amerických vojáků sloužících ve východní Sýrii a kooperujících s kurdskými jednotkami. Jejich úkolem bylo koordinovat boj proti Islámskému státu ve východní části Sýrie při hranicích s Irákem.

Telefonát ze zámoří

Marek Hudema: Syrské peripetie prezidenta Trumpa

Donald Trump v Iráku

Trump se teď podle komentátorů chová na Blízkém východě jako jeho předchůdce v úřadě Barack Obama. Stahuje odtud vojáky – před Vánocemi oznámil, že Američané odcházejí ze Sýrie - a nechce řešit část tamních problémů.

Trumpova argumentace měla svou logiku. Islámský stát je zdecimován a on sám přece slíbil, že ukončí ony věčné války, v nichž jsou americké jednotky zapojeny na roky i desetiletí. Jenže jeho krok byl také velmi problematický, protože se zbavil posledního prostředku, kterým USA mohly spolurozhodovat o Sýrii.

Krom toho znepokojil americké spojence v oblasti a zradil syrské Kurdy, kterým hodně dlužil – turecký prezident Erdogan dal jasně najevo, že kurdské jednotky považuje za překážku své vlastní expanze přes turecko-syrské hranice do syrského Kurdistánu.

Většina varování a projevů nesouhlasu nepochybně proběhla za zavřenými dveřmi, ale některé byly zcela úmyslně projevovány tak, aby o nich světová média mohla otevřeně referovat. Například když v těchto dnech vlivný člen saúdské rodiny mluvil na kameru o tom, že americký odchod ze Sýrie je nepromyšlený a povede k posílení íránského vlivu v oblasti.

Lucie Priknerová: USA se stahují ze Sýrie, poučení z Iráku nestačilo

Americká armáda v Sýrii

Prezident Donald Trump nařídil stažení amerických vojsk ze Sýrie a s přehnaným sebevědomím prohlásil, že USA v Sýrii zvítězily nad hnutím Islámský stát.

Již nyní lze vidět důsledky tohoto protitlaku. Jedním jsou náznaky, že americké stahování z východní Sýrie se protáhne, případně že bude vypadat poněkud jinak.

Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton například zmínil možnost, že by v Sýrii Američané v nějaké podobě zůstali podle principu vlk se nažral a koza zůstala celá. Podle jiných zpráv chtějí alespoň zůstat na základně Tanf blízko Iráku, aby si ponechali dohled nad pohybem íránských zbraní do Sýrie.

Tam a zpátky

Trump a Saúdská Arábie vytvářejí problémy na Blízkém východě, píše turecký provládní list

Saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán a americký prezident Donald Trump

Prezident Spojených států Donald Trump se dopustil v přístupu k oblasti Blízkého východu řady špatných rozhodnutí. Myslí si to sloupkař tureckého deníku Daily Sabah Mehmet Barlas. Za nešťastný považuje i výběr Trumpových spojenců. Vliv a pověst USA se tak prý v důsledku kroků šéfa Bílého domu zhoršuje v celém regionu.

Současně se opět vyhrotily vztahy s Erdoganem. Ten na možnost, že se nedočká volné ruky v Sýrii východně od Eufratu, reagoval velmi popuzeně. Nový americký postup označil v rozhovoru s Boltonem za „vážnou chybu“, turecký ministr zahraniční zas dal Spojeným státům de facto ultimátum, když minulý čtvrtek prohlásil, že své záměry provede bez ohledu na Američany – čímž mínil vojenský vpád do kurdských oblastí.

Trump, aby si zachoval tvář, zas sdělil veřejnosti, že pokud Turecko napadne syrské Kurdy, on zničí Turecko ekonomicky. Zatím poslední informace ze začátku tohoto týdne hovoří o tom, že by se Amerika a Turecko mohly domluvit na udržování jakési bezpečnostní zóny v severovýchodní Sýrii o hloubce 20 mil.

Jan Fingerland

A současně Trump v příslušném tweetu zajásal, že by obě země mohly ekonomicky více spolupracovat a potenciálně vzájemnou výměnu obrovsky rozšířit. Na pozorovateli situace už jenom je, jestli se jedná o náhlé poryvy mysli, a nebo aplikaci Trumpových zkušeností ze stavebního byznysu, kde po tvrdých hrozbách přijde nabídka na výhodnou spolupráci.

Spustit audio