Trump a Saúdská Arábie vytvářejí problémy na Blízkém východě, píše turecký provládní list

18. listopad 2018

Prezident Spojených států Donald Trump se dopustil v přístupu k oblasti Blízkého východu řady špatných rozhodnutí. Myslí si to sloupkař tureckého deníku Daily Sabah Mehmet Barlas. Za nešťastný považuje i výběr Trumpových spojenců. Vliv a pověst USA se tak prý v důsledku kroků šéfa Bílého domu zhoršuje v celém regionu.

Nedávný vývoj se nesl ve znamení tragických a smutných zpráv. Desítky lidí zemřely nebo zmizely při požáru v americké Kalifornii a v pásmu Gazy zabilo bombardování izraelské armády minimálně patnáct nevinných palestinských civilistů. Obojí sledoval celý svět s vědomím bezmoci, píše turecký komentátor.

Soudí, že Donald Trump reagoval špatně v obou případech. V případě Kalifornie se pustil do kritiky požárníků a správy lesů, místo aby se soustředil na řešení a převod prostředků do oblasti stižené řáděním plamenů.

Kvůli krizi v pásmu Gazy svolala Organizace spojených národů zasedání, ale náletům nemohla zabránit. Snad jen dodatečně odsoudit Izrael za jeho akci.

Jak Barlas konstatuje, už jsme si mohli zvyknout na takové zprávy o katastrofách, bezpráví a nelidském jednání v celém světě. Problém ale teď v jeho pohledu zhoršuje fakt, že ani ve světě politiky už dlouho nebyl jediný den relativního klidu.

A komentář v listu Daily Sabah má jasno – chaotickou situaci ve světě zhoršuje Donald Trump. K destabilizaci prý výrazně přispívá svým netradičním pojetím politiky, které z velké části porušuje doposud běžná pravidla.

Trumpův přítel Salmán

Mehmet Barlas dává za příklad oslavy konce první světové války v Paříži. Svým vzkazem na sociálních sítích měl Trump urazit amerického spojence – Francii. „Než přišly Spojené státy, začínali se už v Paříži učit německy. Plaťte za NATO,“ napsal Donald Trump na Twitteru. Není ostatně žádné tajemství, že současný prezident chce v zahraniční politice USA prosazovat agresivní přístup.

Ale útočením na dosavadní spojence a partnery americké vedení vtahuje Spojené státy do izolace, poznamenává turecký novinář s tím, že jde o chování, které už teď narušilo vztahy v mezinárodním společenství. A kroky Trumpa v zahraniční politice nekritizovali jen američtí spojenci, ale i domácí veřejnost.

Vrcholem zmatení pro zahraničí může být zejména americká podpora iracionálních aktérů typu Saúdské Arábie a jejího korunního prince Muhammada bin Salmána. Náklonnost Washingtonu umožnila ropné monarchii provokovat sousedy a pokoušet se prosadit svou vůli těmi nejzvláštnějšími způsoby v různých částech světa.

Pro důkaz tohoto tvrzení není v Barlasově vidění potřeba chodit daleko. Kauza vraždy saúdského exilového novináře Džamála Chášukdžího podle žurnalisty ukázala, jak špatná a nebezpečná je Trumpova zahraniční politika.

Krvavý reformátor

O brutalitě Saúdské Arábie doma i v zahraničí se vědělo už dávno, stejně jako o faktu, že pro celý přilehlý region je jen zátěží. To ale nezabránilo západním novinám, aby saúdského korunního prince vykreslovaly jako zachránce a reformátora.

Jan Fingerland: Princ utržený ze řetězu

Mohamed bin Salmán, korunní princ Saúdské Arábie, který má nemalé schopnosti, ale i velké ambice, a nic z toho není vyváženo hlubším vzděláním ani životní zkušeností

V posledních měsících jsme mohli sledovat hned dvě bizarní vraždy politického oponenta, případy Skripala a Chášakdžího. Vzájemná podobnost možná není náhodná.

Zprávy, že bin Salmán umožnil ženám v Saúdské Arábii řídit auto, byly představované jako nejlepší události současnosti na Blízkém východě. Nic z toho by se ale možná nedělo, kdyby si americký prezident „nevybral saúdského korunního prince jako svého nejlepšího přítele,“ uvádí sloupek v Daily Sabahu.

Celý svět se ale z historek o velkém prozápadním reformátorovi s velkým srdcem probudil po zavraždění Chášukdžího na tureckém konzulátu v Istanbulu. „Nejlepší přítel Donalda Trumpa“ se tak dostal do nemilosti světového veřejného mínění i politiky kvůli podezření, že byl do hrůzné vraždy zapojený. Bin Salmán ale i přes obvinění jeho samotného i celé monarchie zůstává nejmocnějším mužem v Saúdské Arábii.

Na celé situaci je pro tureckého autora nejhorší, že korunní princ si dokázal zachovat tvář právě díky svému úzkému vztahu s americkým prezidentem. „Dokud Trump nezmění svá kritéria pro výběr amerických spojenců, oblast Blízkého východu i celý svět si budou muset zvyknout na podobné tragické události, jako je vražda novináře Chášukdžího,“ uzavírá Mehmet Barlas.

Spustit audio

Související