Jan Fingerland: Pal! Nepal! Amerika a Írán mezi smírem a rozbrojem

29. květen 2019

Amerika a Írán se po několika týdnech slovních přestřelek dostaly do nové fáze. Zatím není jasné, zda klidnější, nebo naopak.

Jan Fingerland: Kolem Íránu se něco děje, ale nevíme co

Ve Washingtonu mají jakési informace o íránských záměrech nebo přípravách, kterým se USA snaží předejít posledními demonstrativními kroky

Kolem Íránu je stále dusněji, a současně je informační mlha nad Perským zálivem čím dál hustší.

Titulky mnoha světových médií vypíchly především dramatická slova Johna Boltona, bezpečnostního poradce amerického prezidenta. Bolton se ve čtvrtek zúčastní summitu vysokých představitelů arabských zemí v Saúdské Arábii.

Během své zastávky ve Spojených arabských emirátech se Bolton vrátil k záhadným útokům na čtyři tankery v Perském zálivu, k nimž došlo 12. května, tedy v době, kdy americko-íránské napětí vrcholilo. Podle amerického představitele stál za těmito útoky s nejvyšší pravděpodobností Írán, bližší podrobnosti neuvedl, pouze se ví, že se na vyšetřování incidentu podílejí i Američané.

Cesta k dohodě?

Jan Fingerland: Těžký život íránského prezidenta

Íránský prezident Hasan Rúhání

Americký prezident se ke svému íránskému protějšku nechová zrovna kolegiálně. Svou politikou Donald Trump ze všeho nejvíce dělá těžkou hlavu Hasanu Rúhánímu.

Tentýž Bolton se rovněž zmínil o tom, že Írán podle jeho názoru i nadále usiluje o získání jaderných zbraní. Své tvrzení opírá o skutečnost, že Teherán začal opět shromažďovat obohacený uran. Emiráty, kde hovořil, stejně jako Saúdská Arábie, kam míří, jsou státy, které se velmi obávají íránské expanze a domnívají se, že Írán vybavený jadernými zbraněmi by pro ně byl ještě nebezpečnější.

Trumpův bezpečnostní poradce je považován za jestřába a zastánce co nejtvrdšího postoje k Teheránu. Jsou dvě možnosti, jak si můžeme jeho poslední slova vykládat. Buď jde o výroky, které jsou nějak koordinovány s Trumpem, anebo jde naopak o součást Boltonovy hry, v níž se snaží dotlačit prezidenta k politice, kterou sám Bolton považuje za správnou.

O napětí mezi prezidentem a jeho bezpečnostním poradcem se ví. Například se proslýchá, že se Trump obrátil na bohatého podnikatele a významného sponzora republikánské strany Sheldona Adelsona, aby nějak přemostil své rozpory s Boltonem – toho mu kdysi dohodil právě Adelson. 

Jan Fingerland: Svár na americko-íránských hranicích

Protesty proti USA v Teheráně

Mezi Amerikou a Íránem zesílilo napětí a mluví se i o nebezpečí vojenského konfliktu. Tyto obavy jsou pravděpodobně plané, obě strany vědí, co dělají.

Vedle Boltonových výroků, které mohou působit jako pokus o prodloužení napětí mezi Washingtonem a Teheránem, se mimo hlavní pozornost odehrávají jiné věci. Sám Trump, který napětí s Íránci pomáhal rozpumpovat, o své vůli předevčírem íránské představitele ujišťoval, že jeho cílem není změna režimu.

Může to tedy působit jako nyní již osvědčená trumpovská metoda vyhrocení konfliktu a následná nabídka „dealu“. Íránský prezident Hasan Rúhání, který spojil své politické postavení s dohodou o jaderném programu, ve středu zmínil možnost, že by přece jen mohl zasednout k dvoustranným jednáním s americkým prezidentem. S touto nabídkou Trump přišel už před časem a Íránci jí odmítali. Teď už si Rúhání „jen“ klade podmínku, aby před tím Američané odvolali sankce.

Dealmaker se těší

Daniel Veselý: Geneze íránské krize aneb Co vše je v sázce

Poradce pro národní bezpečnost USA John Bolton

Americko-íránské vztahy jsou sice pošramocené již téměř 40 let, avšak v současnosti obě znesvářené země balancují na hraně válečného konfliktu.

Lze to chápat tak, že Trumpova metoda, jak dostat Íránce ke stolu, možná zafungovala – i když to neznamená, že k jednáním nakonec dojde nebo že se na něčem dohodnou, ale je tu jasný posun oproti minulosti.

Tentýž Rúhání mluví o tom, že by v Íránu mohli uspořádat referendum o jaderném programu, což také vypadá jako hledání cesty, jak se s Američany dohodnout a současně si zachovat tvář. Írán je na tom totiž ekonomicky velmi špatně a podle posledních údajů klesl export ropy oproti době před rokem asi na pětinu.

Současně se ozývají různé hrozby ze strany Revolučních gard nebo některých armádních generálů. Podobně jako v americkém případě, může jít o koordinovaný postup, anebo projev velmi odlišných názorů na další postup mezi vrcholnými představiteli.

Jan Fingerland

Íránští představitelé také začali posilovat diplomatické postavení Íránu, ministr zahraničí odjel jednat do Pákistánu, jeho zástupce navrhl jednání arabským zemím a podobně.
Situace je i nadále nejistá, ale jisté je, že situace mezi Amerikou a Íránem je nyní velmi odlišná oproti tomu, co jsme mohli vidět ještě před týdnem.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio