Jan Fingerland: Těžký život íránského prezidenta

13. květen 2019

Americký prezident se ke svému íránskému protějšku nechová zrovna kolegiálně. Svou politikou Donald Trump ze všeho nejvíce dělá těžkou hlavu Hasanu Rúhánímu.

Marek Hudema: Snaha o spolupráci s Íránem nikam nevede

Írán

Jen málokdo z Evropanů si dokáže představit, že by existoval režim, který by páchal atentáty přímo v Evropě, a Evropané by mu přitom dávali dárky a bránili ho před svými spojenci.

Rúhání byl zvolen v roce 2013 coby umírněný představitel režimu a tuto pověst zúročil dva roky poté podpisem mezinárodní dohody o omezení íránského jaderného programu. Cíl byl zřejmý, íránská ekonomika trpěla pod americkými i jinými sankcemi a navíc jí značně poškodila řada rozhodnutí Rúháního populistického předchůdce Ahmadínežáda.

Jenže Rúhání nemá štěstí. Sice se mu podařilo dosáhnout dohody se světovými mocnostmi a také napravit řadu Ahmadínežádových chyb, ale ani jedno z toho nevedlo ke zlepšení ekonomické situace. Právě to by ho bývalo posílilo v zápase s konzervativnějšími proudy íránské politiky.

Ve skřipci

Teď, když Donald Trump zesílil tlak na Írán, včetně omezení tamní schopnosti exportovat ropu, ocitá se Rúhání i „jeho“ jaderná dohoda pod velkým tlakem. Už tak jí musel Rúhání těžce prosazovat proti radikálnějším a nacionalističtějším kruhům a po Trumpově rozhodnutí se ocitl ve dvojím ohni.

Jan Fingerland: Svár na americko-íránských hranicích

Protesty proti USA v Teheráně

Mezi Amerikou a Íránem zesílilo napětí a mluví se i o nebezpečí vojenského konfliktu. Tyto obavy jsou pravděpodobně plané, obě strany vědí, co dělají.

Konzervativnější proud v poslední době získával na síle i jinak, například když se nejvyšším soudcem stal Ebrahim Raísí, Rúháního hlavní soupeř z minulých prezidentských voleb a přední představitel jednoho z konzervativních proudů. O Raísím se mluví také jako o možném nástupci nejvyššího duchovního vůdce Chámeneího, který je vážně nemocný.

Rúhání, oslabený svými neúspěchy v hospodářské politice a nyní i tlakem ze strany Spojených států, se bude muset nějak s Raísím dohodnout a jeho příznivci se obávají, že svůj druhý prezidentský mandát sice dokončí, ale natolik oslabený, že nebude moci prosazovat nic ze své politické linie. Jeho chatrnou pozici symbolizuje nedávné zatčení jeho bratra kvůli údajným hospodářským deliktům.

Někteří odborníci dokonce mluví o nebezpečí opakování vývoje z předminulého desetiletí, kdy umírněného Muhammada Chátamího vystřídal Mahmúd Ahmadínežád. Sám Rúhání přijal už vloni mnohem radikálnější a nacionalističtější rétoriku, ve snaze vyrovnat tlak „zprava“, nyní také ohlásil částečné přerušení plnění dohody o jaderném programu. Také v jeho éře pokračovala expanze íránského vlivu v širší oblasti, zejména Sýrii, ale i jinde.

Gól do vlastní brány?

Napětí mezi USA a Íránem roste. Válku ale Američané nechtějí, říká Štěpán Macháček

USAF letouny ve Válce v Perském Zálivu

Napětí mezi Spojenými státy a Íránem roste. Írán oznámil, že přestane plnit některé závazky z jaderné dohody z roku 2015. Americký ministr zahraničí neplánovaně a v rychlosti Írán navštívil. „Spojené státy dostaly informaci, že se chystá útok na americké vojáky v Iráku,“ upozorňuje zpravodaj Štěpán Macháček.

Jednou nadějí pro prezidenta Rúháního je skutečnost, že i konzervativci jsou velmi rozděleni, a situace získává na dramatičnosti i kvůli očekávané smrti nejvyššího duchovního vůdce Chámenejího, což je vývoj, který staví řadu íránských politicko-náboženských proudů proti sobě.

To vše je zastřešeno nespokojeností společnosti. V minulých letech se objevily demonstrace Íránců v provinciích a příslušníků chudších a méně vzdělaných vrstev, tedy právě těch kruhů, o které se zatím režim opíral. Předchozí velká vzepětí proti systému, zejména Zelená revoluce z roku 2009, se zrodila mezi mladými vzdělanými obyvateli měst, tedy jakousi „teheránskou kavárnou“.

Jan Fingerland

Teď už je situace jiná, i když se zdá, že mnozí z těch, kdo s vládci a vůbec politickým zřízením nesouhlasí, jsou spíše zahnáni do pasivity. Není tedy jisté, jestli jejich hlas bude něco znamenat pro další vývoj v horních patrech íránské politiky.

Donald Trump nyní vyvíjí tlak na Írán s tím, že chce dosáhnout lepší dohody o jaderném programu. Tento tlak je velmi silný, ale pro Ameriku obsahuje nebezpečí, že nakonec zničí nebo oslabí ty části režimu, které by byly k dohodě ochotny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.