Jan Fingerland: Jak je důležité míti guvernéry

7. listopad 2018

Američané pilně debatují o tom, jestli je možné výsledky kongresových voleb označit za republikánské vítězství nebo prohru. Totéž, i když trochu jinak, platí o volbách guvernérů.

Podstatná část toho, co ovlivňuje život běžného Američana, včetně daní, školství nebo energetiky, se ve Spojených státech rozhoduje i na úrovni jednotlivých států.

Jan Bednář: Spojené státy jdou k volbám hluboce rozdělené

Americká společnost se zdá být rozdělená více než kdy v minulosti

V okamžiku kongresových voleb v polovině funkčního období prezidenta Donalda Trumpa se Spojené státy nacházejí ve zvláštním rozpoložení.

A tak zatímco svět je hypnotizován volbami do Kongresu, označovanými za vysvědčení pro Donalda Trumpa, řadoví občané USA se zajímají o to, kdo bude jejich guvernérem.

Týká se to přinejmenším 36 států, kde se konaly guvernérské volby – plus třech amerických nestátních teritorií, kde se rovněž hlasovalo, totiž na Guamu, Severních Marianách a Amerických Panenských ostrovech.

Odliv guvernérů

Většina států, kde se hlasovalo, měla zatím republikánského guvernéra, jen devět vedl demokrat, zatímco na Aljašce a na Panenských ostrovech vládli nestraníci. Podle dosavadních výsledků republikáni ztratili nejméně sedm států.

Jan Fingerland: Smete Trumpa hispánské tornádo?

Prvovoliči a mladí lidé budou rozhodovat americké volby příštích let

Kdo rozhodne americké volby? Chudí bílí muži, venkované nebo nyní často zmiňované paničky z předměstí? Na jednu vlivnou skupinu se občas zapomíná.

Některé ztráty byly celkem bolestné, například ve Wisconsinu, kde demokratickému vyzyvateli podlehl Scott Walker – komu je to jméno povědomé, možná si vzpomene, že se ucházel o republikánskou nominaci před posledními prezidentskými volbami. Walker navíc už guvernérem byl.

Donald Trump může považovat za svůj osobní neúspěch porážku v Kansasu, tamní republikánský kandidát Kris Kobach je považován za žáka a imitátora současného prezidenta. Porazila ho žena, demokratka Laura Kellyová.

Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že republikáni měli mnohem více pozic, která mohli ztratit. A i nadále budou mít zhruba o pět guvernérů více, než demokraté.

V zásadě uspěli všude tam, kde se to od nich čekalo, třeba v Arizoně a Ohiu, a prohráli tam, kde stejně neměli šanci, jako je Kalifornie, a nebo New York, kde obhájil mandát Andrew Cuomo. Republikáni mohou slavit také symbolicky důležité, ale těsné vítězství na Floridě.

Důležitost čar

Je samozřejmě otázka, jak moc je možné volby guvernérů, případně státních sněmoven, považovat za odraz celostátní politiky. Pravděpodobně jen s velkou rezervou, často hraje roli osobnost konkrétního guvernéra či guvernérky, stranická příslušnost až ve druhé nebo spíše třetí řadě.

Přesto svou úlohu sehrají, budou mít totiž vliv na to, jak budou vytyčeny volební obvody v prezidentských volbách v roce 2020.

Jan Fingerland

Tak, jako se republikánům pomocí manipulace s hranicemi okrsků podařilo podstatně napomoci vlastní straně v těchto právě volbách, může podobný proces účelového překreslování nastat i při volbách do Bílého domu. A totéž se týká i dalších voleb v prezidentském mezidobí o dva roky později.

Spustit audio