Jan Bednář: Spojené státy jdou k volbám hluboce rozdělené

6. listopad 2018

V okamžiku kongresových voleb v polovině funkčního období prezidenta Donalda Trumpa se Spojené státy nacházejí ve zvláštním rozpoložení.

Americká společnost se zdá být rozdělená více než kdy v minulosti na dva protichůdné a nesmiřitelné tábory.

Tradiční rozdělení americké společnosti na stoupence dvou politických stran – republikánské a demokratické, přičemž uprostřed stojí veliký počet nerozhodnutých, nahrazuje nyní ostřejší dělení – na voliče prezidenta Trumpa a všechny ostatní. A mezi oběma skupinami je jen málo váhajících.

Trumpovi voliči jako by žili ve svém vlastním světě: mají svá média, mezi nimiž dominuje televizní společnost FOX News a své sociální sítě na internetu, nejen vlastní politické priority, ale i hromadně sdílené předsudky a zvláštní neochotu se jich zbavit.

Ve Spojených státech se tak vytvořila jakási veliká „Trumpova bublina“, kterou tvoří jeho voliči, což jsou lidé, kteří mu prakticky ve všem věří a sdílejí plně jeho názory. Opakují jeho početná vyjádření na sociálních sítích a dále tak šíří jeho různé konspirační teorie a strach z migrantů i jeho neobyčejně ostré výrazy.

Rozhodující bude volební účast

Sdílejí Trumpův názor, že bílí pracující muži dělnických povolání jsou v současné americké společnosti přehlíženi a poškozováni jinými sociálními skupinami a že se na jejich zájmy nehledí.

Také si spolu s Trumpem myslí, že většina amerických médií lže a že přistěhovalci představují pro Ameriku nebezpečí.

Zatímco mimo tuto tzv. „Trumpovu bublinu“ bývá prezident konfrontován s fakty a pochybnostmi a setkává se i s odporem a pohrdáním, jeho stoupenci se podobně jako on nenechávají zviklat ve svých názorech – a navzdory argumentům setrvávají u svého přesvědčení.

Vytvořily se tak jakési dva paralelní světy, dvě reality, které existují souběžně vedle sebe. Je otázka, jak dlouho může takový stav trvat. Jistě ne věčně.

V poslední době se zdá, že Donald Trump pozvolna ztrácí schopnost přesvědčovat tu část americké společnosti, která zastává umírněné názory poblíž politického středu a která se cítí být nezávislá a předvolební průzkumy veřejného mínění proto naznačují, že v těchto kongresových volbách by mohli získat navrch demokraté, i když bude asi výsledek velmi těsný.

Rozhodující ale bude volební účast. Donald Trump využil předvolební kampaň do poslední chvíle a jeho skalní stoupenci určitě k volbám přijdou. Intenzivní kampaň ale vedli i jeho odpůrci, a tak bude nejspíš všechno záviset na tom, kolik z jeho kritiků se dostaví k volebním urnám.

Jan Bednář

Jestliže před dvěma lety Donald Trump zvítězil právě proto, že se mu podařilo na poslední chvíli aktivizovat maximum svých voličů, po zkušenosti posledních dvou let by mohly volby dopadnout obráceně.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.