Jan Fingerland: Pomůže prohra Trumpovi zapsat se do dějin?

5. listopad 2018
Donald Trump

Donald Trump je prezident mnoha prvenství. Jedním z nich je i zvláštní kombinace izolacionismu a současně schopnosti imponovat voličům zahraničněpolitickými úspěchy.

Jak se to projeví v nadcházejících kongresových volbách? Trumpův styl se vyznačuje těkavostí, silnými a asi ne moc promyšlenými slovy, vytěsňováním kvalifikovaných lidí – a zároveň ne zas tak mizernými výsledky, pokud se ohlédneme za necelými dvěma roky jeho činnosti.

Jan Fingerland: Jak se spí Donaldu Trumpovi?

Donald Trump

Kongresové volby konané v době mezi těmi prezidentskými jsou chápány jako účtováním s tím, koho si lidé dva roky před tím zvolili do Bílého domu - a také s jeho stranou.

Z velké části už jen proto, že prostě dělá opak toho, s čím přišel Obama. Přestal ponižovat a poškozovat své spojence, přinejmenším některé z nich, a nesnaží se zalíbit nepřátelům, aniž by za to dostal nějakou protihodnotu.

Vypěstoval si vlastní linii a vlastní styl. Jeho kroky ve vztahu k arabským zemím, Izraeli nebo Íránu, teprve čekají na výsledky, o Severní Koreji nemluvě. Ale za Trumpa Američané zásadním způsobem přispěli k porážce Islámského státu v Iráku i v Sýrii, a obnovili ztracený dojem americké rozhodnosti.

Sám Trump by na prvním místě zmínil úspěšné dotažení dohod o obchodu s Kanadou a Mexikem, nebo rozjednané obchodní vztahy s Čínou, Japonskem nebo Evropskou unií – „pracovní místa se vracejí domů“, opakuje on sám.

Odměna a trest

Prezident doufá, že v úterních kongresových volbách, obvykle chápaných jako vysvědčení pro úřadujícího prezidenta, ho voliči odmění a budou volit republikány. Naopak demokraté doufají, že mají šanci uspět, a tak z prezidenta do konce jeho volebního období udělat, jak se říká, chromou kachnu.

Jan Fingerland: Dealer Trump slaví, asi oprávněně

Donald Trump

Donald Trump zvítězil ve volbách i díky tomu, že se prezentoval jako úspěšný byznysmen, který své metody zavede v politice. Možná právě se svým obchodním přístupem opravdu dosáhl úspěchu.

Ústava dává Sněmovně relativně silnou možnost zasahovat do prezidentovy domácí politiky, ale diplomacii považuje za jeho prerogativu. Zatím se očekává, že demokraté by mohli uspět ve Sněmovně reprezentantů. Tím by skutečně mohli paralyzovat Trumpovy síly v domácí a ekonomické politice. Paradoxně by to ale vedlo k tomu, že by se prezident více soustředil na zahraničněpolitické cíle. Tím spíše, že on sám se začal v diplomacii cítit lépe a evidentně věří, že má příležitost postavit si v tomto oboru pomník.

Pro Trumpovy zahraničněpolitické ambice by bylo naopak ranou, pokud by republikáni ztratili většinu v Senátu. Právě horní komora Kongresu je důležitá pro různé důležité kroky, jako jsou nominace do vysokých funkcí, nebo ratifikace mezinárodních dohod a obchodních smluv.

Českýma očima

Není jasné, co by se zahraniční politikou udělal demokratický úspěch, pokud jde o věci, které nás jako Čechy a Evropany zajímají nejvíc. Trump dává najevo, že Evropská unie pro něj není spojenec ani partner, ale nepřítel, přinejmenším v obchodních záležitostech.

Demokraté jsou v kulturních otázkách odtržení od reality. Musí se posunout doprava, radí Zakaria

Osel je tradičním symbolem americké Demokratické strany

„Lidé, kteří věří, že Donald Trump je jen šašek, který nic neví a ničemu nerozumí, ale jenž se v roce 2016 dokázal trefit do nálady voličů nebo měl prostě jen štěstí, by si měli vzít poučení z rozhodnutí amerického prezidenta z posledního měsíce,“ doporučuje známý politolog Fareed Zakaria v americkém deníku Washington Post. Šéf Bílého domu podle něj prokázal některé zlověstné politické instinkty.

Zvláště negativně vnímá německé exportní úspěchy a pokud bude moci, pokusí se vylepšit americkou situaci na německý účet. Vzhledem k tomu, jak úzce je na německou vývozní mašinerii navázaný český průmysl, mohlo by to i pro nás být nepříjemné.

A když vyhrají demokraté? Zdá se, že ani demokraté už nejsou automaticky příznivci další globalizace, tím spíše, že se Trumpovi podařilo odtabuizovat myšlenku na couvání od další liberalizace mezinárodního obchodu. A také proto, že demokraté s potrumpovštěnými republikány musejí bojovat o chudší části americké veřejnosti.

Tím spíše, že značně vzrostl podíl hispánských voličů. Jejich ekonomické zájmy je sice ženou k demokratům, ale ve společenských a kulturních otázkách jsou konzervativní. Téma ochrany amerických pracovních míst by tedy mohlo v Americe zahnízdit na delší dobu.

Ohromné maličkosti

K přehlíženým faktorům těchto voleb patří sice nahodilá, ale přesto velmi významná skutečnost. Bez ohledu na to, jak dopadnou kongresové volby, dojde ke změně obsazení na klíčových funkcích.

Republikán Ed Royce, dosud předseda výboru pro zahraniční vztahy, ohlásil svůj odchod z politiky. Totéž udělal republikán Bob Corker, který zastává podobnou pozici v Senátu. Také Paul Ryan, který předsedal celému Senátu a měl na zahraniční politiku silný vliv, opouští své křeslo.

Jan Fingerland

A jak známo, nedávno zemřel John McCain, další dosud velmi vlivný hlas v oblasti mezinárodních záležitostí. Personální obsazení zahraničněpolitické mašinérie se tedy zásadně obmění, což nemůže nemít zásadní vliv na americkou politiku.

Možná po tomto úterku nezůstane v našich vztazích s Amerikou kámen na kameni.

Spustit audio