Jan Fingerland: Dva údery do Trumpova podbřišku

23. srpen 2018

Kolem prezidenta Donalda Trumpa se pomalu utahuje smyčka. Po tomto týdnu je zas o něco těsnější.

Jeden z hlavních důvodů, proč se možná americkému prezidentovi spí hůře než dříve, je proces jeho Michaela Cohena. Tento bývalý dlouholetý Trumpův právník – a tedy i důvěrník - pod přísahou vypověděl, že vyplatil dvěma ženám nemalé částky za mlčení.

Stalo se tak během prezidentské kampaně, kdy bylo potřeba umlčet ty, kdo by mohli poškodit Trumpovu kampaň – jde o bývalou pornoherečku a bývalou fotomodelku jistého pánského časopisu.

Peníze, ženy, paragrafy

Potíž nespočívá v Trumpových uvolněných mravech, ale v porušení volebního zákona v tom smyslu. Jde o to, že tyto částky by teoreticky měly být vykázány jako náklady kampaně – přinejmenším podle některých názorů.

Trump se brání originálně. Tvrdí, že se jednalo o částky z jeho vlastní kapsy, nešlo tedy o nepřiznané volební náklady. Současně dodává, že o těchto transakcích nevěděl. Naopak Cohen dost jasně naznačil, že jeho bývalý klient dal k vyplacení úplatku za mlčení pokyn. A jako správný právnický žralok nabídl i tajnou nahrávku svého vlastního klienta, která to má dokládat.

Sám Cohen je ovšem v úzkých, přiznal se ke krácení daní, bankovním podvodům a manipulaci s financemi Trumpovy kampaně. Jeho snaha se zachránit před trestem v délce až 60 let může vést k prolomení dalších tajemství, které by pro Trumpa mohly být nepříjemné, a nebo dokonce politicky osudné.

Další důvod, proč americký prezident možná přece jen zneklidnil, je proces bývalého šéfa jeho volební kampaně Paula Manaforta. Části obžaloby se zprostil jen díky tomu, že jediná porotkyně z dvanácti vyslovila pochybnost o vině, ve zbytku byl shledán vinným. Jedná se o Manafortovy finanční machinace z minulosti, nesouvisející přímo s Trumpem. Přesto je to zásah, který dopadl v těsné blízkosti prezidenta.

Oběma, Cohenovi i Manafortovi, může Trump teoreticky udělit milost. Tu sám Cohen ale předem odmítá s tím, že má pochyby o prezidentově loajalitě k zájmům Spojených států. Současně i Trumpovo udělení milosti by bylo vnímáno jako přiznání viny a je tedy vlastně předem vyloučeno.

Hrozba na obzoru

V obou případech jde také o běžné procesy, nikoli slyšení před zvláštní komisí, kterou vede vyšetřovatel Mueller, sám Cohen ovšem uvedl, že je ochoten přistoupit i před ní.

Právě z toho mohou pro Trumpa vzejít některé špatné zprávy, protože tam by se pravděpodobně mluvilo o ruské stopě v prezidentské kampani, i když Cohen sám součástí týmu nebyl. Před několika týdny například mluvil o tom, že Trump věděl předem o schůzce, na které měli Trumpovi lidé získat od ruských občanů kompromitující informace použitelné proti Clintonové. Krom toho v dubnu FBI zabavila Cohenovi řadu materiálů, o jejichž obsahu můžeme pouze spekulovat.

Důležitým bodem je 6. listopad, kdy se v USA odehrají volby do Kongresu, přičemž se očekává, že se podstatně zvýší podíl demokratů v obou komorách, i když v Senátu asi zůstanou v menšině. Spekuluje se proto, že by Trump mohl být odvolán na základě ústavní žaloby, nikoli v trestním řízení.

Jan Fingerland

Vůdkyně demokratické menšiny Pelosiová tvrdí, že prozatím nic takového nemají demokraté v plánu, ale současně dodává, zvláštní vyšetřovatel FBI Mueller musí pokračovat ve své práci. To lze chápat jako naznačení, že ze současných kauz Cohena a Manaforta se zatím nic uvařit nedá, ale od Muellerova pátrání si demokraté slibují třaskavější informace – tak silné, že by jimi demokraté získali na svou stranu alespoň malou část dosud neochotných republikánů.

Už dlouho nebyl nějaký americký prezident tak blízko k procesu odvolání. Doktor Chocholoušek by mohl říci, že taková věc se v Americe stává maximálně jednou za dvacet let.

Spustit audio